BEOGRAD - "Čuvam te od zaborava, počivaj u miru predsedniče, večna ti slava", reči su kojima su se na današnji dan u čitulji objavljenoj u beogradskom listu Nada i Đuro setili libijskog predsednika Muamera el Gadafija koji je ubijen na današnji dan 2011. godine.

Oni su u čitulji naveli da se na današnji dan navršava 13 godina od njegovog ubistva ali i da ga njihova porodica nije zaboravila.

Ovo nije prva čitulja Gadafiju u domaćoj štampi. Već godinama ljudi iz Srbije pomenom u novinama obeležavaju godišnjicu njegove smrti.

Ko je pukovnik Gadafi

Muamer el Gadafi je rođen u blizini Kasr Abu Hadija, seoskog područja izvan grada Sirta u pustinjama Tripolitanije u zapadnoj Libiji.[3] Njegova porodica poreklo vodi iz manje, relativno neuticajne plemenske skupine Gadafa, koji su bili arabizovani Berberi. Majka mu se zvala Ajša (umrla 1978), a otac se zvao Mohamad Abdul Salam ibn Hamed ibn Mohamad, poznat kao Abu Meniar (preminuo 1985); porodicu je izdržavao uzgojem koza i kamila.

Nomadski beduini su bili nepismeni i nisu vodili evidenciju o rođenju. Zbog toga, Gadafijev datum rođenja nije poznat sa sigurnošću, a izvori datum postavljaju između 1942. i proleća 1943. godine, iako njegovi biografi Dejvid Blandi i Endru Lajset navode da bi to moglo biti i pre 1940. godine. On je jedini preživeli sin, a imao je i tri starije sestre. Gadafijev odgoj u beduinskoj kulturi uticao je na njegov lični ukus do kraja života; preferirao je pustinju nad gradom i povlačio se tamo da meditira. 

Momaer El Gadafi.jpg
Screenshot 

Gadafi je izrodio sedmoro dece - šest sinova i ćerku

Gadafi je izrodio sedmoro dece - šest sinova i kćerku. Prema tvrdnjama libijske vlade, njegov najmlađi sin, Sejf el Arab el Gadafi, ubijen je 30. aprila 2011. godine tokom NATO bombardovanja predgrađa Tripolija. Tada je ubijeno još troje Gadafijevih unučadi.

Njegov najstariji sin, Muhamed el Gadafi, nalazio se na čelu Libijskog olimpijskog komiteta. Sledeći sin po starosti Saadi el Gadafi, vodio je Fudbalski savez Libije, igrao je za italijanske timove iz Serije A, Udineze i Sampdoriju, i producirao je filmove. Treći po redu, Sejf el Islam Gadafi, slikar, vodio je dobrotvorni fond koji je učestvovao u pregovorima oko oslobađanja talaca koje su uzimali islamski militanti, posebno na Filipinima. Njegova jedina kćerka je Ajša Gadafi, advokat, koja se pridružila timu za odbranu Sadama Huseina. Sin Hamis el Gadafi bio je komandant elitne Hamisove brigade - 32. brigade posebne namjene libijskih oružanih snaga. Sin Mutasim bio je savetnik za nacionalnu bezbednost Libije.

Gadafijeva navodno usvojena kćerka Hana je ubijena tokom zločinačkog napada američkih aviona na rezidenciju Gadafija u Tripoliju, 1986. godine. Na koncertu za mir, održanom u Tripoliju 15. aprila 2006. da bi se obeležila dvadeseta godišnjica vazdušnih napada, američki pevač Lajonel Riči je rekao publici: „Hana će biti slavljena večeras zbog činjenice da ste vi prikačili mir njenom imenu.“[142]

Hanin status kao Gadafijeve usvojene kćerke ostaje nerešen.

Januara 2002, Gadafi je otkupio 7,5% deonica Juventusa za 21 milion američkih dolara preko Lafika (libijska arapska kompanija za strana ulaganja). Iako je Gadafi veliki fudbalski fan, još važnije je nastavljanje dugih veza sa Đanijem Anjelijem, vlasnikom Fijata. Gadafi je takođe postao uključen u šah: marta 2004, FIDE, je objavila da će on obezbediti novac za nagradu za Svetsko prvenstvo u šahu, održanom u Tripoliju tokom juna i jula 2004. godine.

Novembra 2002. bio je domaćin svetskog izbora za Mis interneta, prvog za Libiju i prvi u svetu koji je održan na internetu.

Gadafijeva lična garda, Amazonska straža, sastoji se iz lepih Afrikanki koje su eksperti za borilačke veštine i dobro istrenirane da koriste oružje. Amazonska garda ga je pratila na njegovoj poseti Briselu 2004. godine. Osnovao je 2006. Libijski investicioni fond čija je vrednost procenjena na 67 milijardi dolara.

Kurir.rs/Wikipedia