U manastiru Tumane danas je svečano obeležena desetogodišnjica obretenja (otkrivanja) moštiju Svetog Jakova.

U 8.30 časova služena je arhijerejska Liturgija, nakon koje su mošti Svetog Jakova litijski prenete kroz narod Božiji, saopštili su iz ovog manastira.

Liturgiju je služio arhiepiskop požarevački i mitropolit braničevski Ignatije sa mitropolitom bitoljskim Petrom, arhiepiskopom i mitropolitom vranjskim Pahomijem, mitropolitom tetovskogostivarskim Josifom, arhiepiskopom kragujevačkim i mitropolitom šumadijskim Jovanom, arhiepiskopom romulijansko-zaječarskim i mitropolitom timočkim Ilarionom i episkopom topličkom Petrom.

IMG-b42a549fd8271a67e601758698ebac57-V.jpg
manastir Tumane 

Svetoj Liturgiji prisustvovalo jebrojno monaštvo, sveštenstvo i verni narod iz čitavog sveta.

Radoje Arsović rođen je 1894. godine u selu Кušići nadomak Ivanjice. Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu. 1929. godine bio je imenovan za ambasadora Кraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Tridesetih godina prošlog veka kada je upoznao Sv. vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu. Bio je neumoran podvižnik i misionar. Кao ispovednik vere postradao je 1946. godine. Sahranjen je u manastiru Tumanu.

DSC00003.JPG
manastir Tumane 

U decembru 2014. godine sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i njegove mošti su se pokazale celima i netruležnima. Od 2017. godine Srpska pravoslavna crkva ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Jakov Novi Tumanski.

manastir Tumane Manastir Tumane, desetogodišnjica obretenja (otkrivanja) moštiju Svetog Jakova

Nakon obretenja njegovih svetih moštiju mnogi su se iscelilili u manastiru Tumane upravo u molitvama prizivajući ovog ugodnika Božijeg.

Kurir televizija ŠTO JE ZA DOKTORE NEIZLEČIVO, OVDE SE LEČI! U manastiru Tumane HILJADE vernika NALAZI SPAS! Samo su uradili OVO (KURIR TELEVIZIJA)