U novosadskom vrtiću registrovan je prvi slučaj zauški, a decu u Srbiji napale su i varičele, stomačni virusi, rino virusi i brnu virus, kaže pedijatar dr Saša Milićević.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) podsetili su za portal Bebac da MMR vakcina štiti od zaušaka, malih boginja i rubeole. Dr Milićević kaže za Kurir da su zauške jedna od dečjih zaraznih bolesti koja napada paroditne žlezde i prenose se lako kapljičnim putem.

zauske shutterstock_1940464066.jpg
Shutterstock 

- Zauške dugo nisu bile viđene, ali s obzirom na to da roditelji izbegavaju da vakcinišu decu ova zarazna bolest se opet javila. Pretpostavljam da se radi o mališanu koji još uvek nije vakcinisan. Bolest prolazi sama od sebe, ali kod muške dece može da izazove probleme sa testisima. To nisu često slučajevi u praksi, ali u literaturi jeste zabeleženo. Manifestuje se kao virusna infekcija sa tipičnim simptomima: malaksalost, povišena telesna temperatura, dete odbija da jede, a onda se pojavi otok žlezda iza ušiju. To ume da bude bolno i potrebno je javiti se lekaru. Dete mora da miruje, da ne ide u vrtić je ako jedno dete ode u kolektiv zaraziće i drugu decu koja nisu vakcinisana. Zauške za sada ne bi trebalo da se šire, ali neophodno je pratiti situaciju - naglasio je dr Milićević i dodao:

sasa-milicevic.jpg
Kurir Televizija 

- U teoriji zauške se mogu javiti i kod odraslih, ali oni tokom života steknu imunitet. Jedina zaštita je vakcina koja sprečava nastanak epidemije i pojavu drugih oblika. Za roditelje je važno da zauške uoče odmah i da ne pomisle da je možda otok limfnih žlezda.

Haraju i varičele

Dr Milićević podseća i da trenutno među decom ima i varičela.

- Kod nas vakcina protiv varičela nije obavezna, ali ko je nije primio to može da uradi jer se radi o dečjoj zaraznoj bolesti koja takođe mora da se prepozna na vreme. Važna je izolacija, mirovanje jer ako jedno dete dobija varičele u kolektivu imaće i ostali. One znaju u teoriji da daju opasne komplikacije poput zapaljenja pluća, mozga i moždanih ovojnica. 

0607-varicella-shutter.jpg
Shutterstock 

Simptomi varičela

  • temperatura
  • malaksalost
  • ospa koja se javi kao bubuljica, pa vodeni mehur koji se na kraju pretvori u kraste

U cirkulaciji su i stomačni virusi, dodaje pedijatar, a to su adeno, noro i rotavirusi.

novi-virus-stomacni-virusdete-foto-shutterstock-1294511005.jpg
Shutterstock 

- Za njih su od simptoma karakteristični povraćanje, dijareja, temperatura i malaksalost. Vrlo je važno sprečiti dehidrataciju. Prisutni su i rino virusi koji napadaju sluznicu nosa. I kod dece i kod odraslih javlja se curenje sekreta iz nosa, zapušenost i bolovi u grlu. Ne treba izostaviti ni Brnu virus, bolest prljavih ruku, nogu i usta. On nije opasan, ali roditeljima izgleda strašno jer se kod dece oko usta pojave bubuljice i afte, a vezikulice se pojave na šakama, stopalima i oko usta. Mnogi od njih se uplaše te na prvi pogled ne znaju da li su to varičele - zaključuje dr Milićević.

kurir televizija "KORONI OČIGLEDNO POGODUJU VISOKE TEMPERATURE" Dr Bašić: Sve što smo učili o virusima palo je u vodu, Odgovorno tvrdim JEDNO