Istoričar Predrag Marković, gostujući u emisiji Crveni karton na Kurir televiziji, govorio je, između ostalog, o nacionalnoj čitanci, ali i uopšte o simbolici na ovim prostorima.

U razgovoru sa autorom i voditeljem Svetislavom Basarom, Marković se najpre dotakao ideje o uvođenju nacionalnih čitanki u najmlađe razrede osnovnih škola.

ck1.jpg
Kurir Televizija 

- Problem je što su izgleda uveli čitanku za 1. i 2. razred osnovne škole. Kako deca od 7 godina čitaju čitanku, plašim se da ne prođe kao dva predmeta koja se nisu proslavila. Jedan smo mi učili, to je marksizam, a drugi je veronauka. To je bila plemenita ideja da se neka ideologija usadi u mlade glave. Marksizam je imao ozbiljne udžbenike, veronauka ih nema, kao ni program, a čitanka ima udžbenik, ali nema predmet ni program. Ima ovaj predmet Svet oko nas u kome bi se predavala. Ja pitam da li je rano da se uvodi takav udžbenik za decu koja još ne znaju da vežu pertle. To najviše liči na veronauku i najviše zavisi od profesora. Ako je dobar, deca zavole veru. Oni mogu da nauču mehnički i napamet čitanku, ali da li će ih to učiniti ponosnim što pripadaju ovoj zemlji - upitao se Marković.

zabranjeni-ratni-grb-bih.jpg
Printscreen 

Govoreći o osećaju pripadnosti nekom narodu, Marković je govorio i o simbolici na zastavama i grbovima zemalja u našem regionu.

Kurir televizija "Ljiljan nije bošnjački nego hrišćanski simbol, ima ga na srpskoj zastavi" Istoričar Predrag Marković na Kurir televiziji: Plašim se za nacionalnu čitanku

- Zamisli da dete od sedam godina ume da objasni grb. Pa to je vrlo komplikovana stvar, to dete bi bilo genije. Znaš na čijem grbu su ljiljani? Na srpskom. To je hrišćanski znak bogorodice. I sada su naša nesrećna braća Bošnjaci uzeli krstaški znak. U srednjevekovnu Bosnu su ga uneli krstaši sa zapada. Svi se iznenade da je jedan znak koji je potekao iz Francuske, prihvaćen od strane Bošnjaka, a ima ga na grbu naše zemlje, i to zlatni ljiljan ispod kandže orlića. Onaj dvoglavi orao je izuzetno komplikovan simbol i zajendički je svim narodima našeg regiona. Kako da objasniš razliku između naeg orla i albanskog, ruskog, austrougarskog, crnogorskog?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

kurir tv CRVENI KARTON 19.10.2024 PREDRAG MARKOVIĆ