U vrtićima širom Srbije pojavio se opasni "američki" koksaki virus, u narodu poznat i kao bolest "prljavih ruku". Počinje povišenom telesnom temperaturom, a u nekim slučajevima može da dovede i do zastoja u radu srca.

Više infomacija o ovom virusu gledaocima jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji donela je novinarka Ksenija Stojiljković sa sagovornikom, pedijatrom Sašom Milićevićem.

- Simptomatologija može da bude potpuno neprimetna, odnosno pacijent može da bude asimptomatski, kako mi to kažemo. Ne mora da ima nikakve tegobe, a da u sebi ima ovaj virus. To važi za decu, važi za odrasle i to je jedna od osnovnih karakteristika ovog virusa. Ali ako roditelji primate da je dete malaksalo, da malo teže diše, da se lakše zamara, onda treba razmišljati o tome. Nekada može da bude prisutan slabiji apetit, da dete slabije spava. Temperatura može, ali ne mora uvek da bude prisutna. Znači, simptomi nisu previše karakteristični i jako podsećaju na bilo koji drugi virus - rekao je dr Milićević.

Saša Milićević.jpg
Kurir Televizija 

Otrkio je i specifičnosti ovog virusa koji je trenutno aktuelan u našim vrtićima.

- Virus ima tendenciju da se nastani u srčanom mišiću i da napravi određene probleme, a to se najčešće manifestuje u obliku različitih poremećaja ritma rada srca. Kod starije deca to je lakše da se primeti jer ona sama kažu kako se osećaju. Međutim, kod manje dece može nekada to da se ne primeti ili da se pogrešno protumači. Vrlo često, virus ima baš tu osobinu da napravi probleme srčanom mišiću.

Kurir televizija Opasni virus kosi decu po vrtićima, posledice mogu biti ozbiljne! Pedijatar upozorava: Prevencija je gotovo nemoguća, posebno obratite pažnju na ove simptome

Rekao je i da nema konkretne prevencije kod ovakvog tipa virusa,

- Prevencija neka posebna za sada nije moguća, najvažnije je kvalitetna, adekvatna ishrana, važno je da se spava dovoljno zbog jačanja imuniteta, da manje borave pored ekrana. A prevencija protiv samog virusa je dosta teška, zato što ne možemo znati ko ga ima, a drugo, virus je takav da on prosto na te naše mere ne reaguje mnogo. Vrlo je važna higijena ruku, a daca tu malo zabušavaju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Mislite da imate virus, a možda je u pitanju "Kju" groznica! Doktorka za Kurir otkrila simptome bolesti koja hara Crnom Gorom: Bakterija je vrlo otporna!