JKP „Zelenilo-Beograd" obeležava 95 godina od osnivanja, a tim povodom Dušan Tojagić, v.d. generalnog direktora, danas je sa Urošem Stevanovićem, selektorom muške vaterpolo reprezentacije i Vladimirom Mišovićem, zlatnim vaterpolistom, zasadio stablo javora u parku Kalemegdan.

Tradicionalno, povodom svog rođendana "Zelenilo-Beograd", posadi stablo na nekoj od javih zelenih površina sa istaknutim ličnostima koje treba da predstavljaju uzor mladim generacijama.

- Vaterpolo reprezentacija Srbije, predvođena selektorom Urošem Stevanovićem, stručnim štabom i sjajnim igračima, nesumnjivo je, svojim vrednim radom i izuzetnim zalaganjem, obeležila ovu godinu, osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Zadovoljstvo mi je što baš sa njima, tradicionalnom sadnjom obeležavamo 95 rođendan "Zelenila" i time se, zajednički, još jednom podsetimo njihovog uspeha i istaknemo značaj očuvanja, unapređenja i kontinuirane brige o zelenilu našeg grada, što JKP „Zelenilo-Beograd" svakodnevno čini skoro ceo jedan vek - izjavio je Dušan Tojagić.

Sadnja povodom 95 rođendana (2).jpg
Zelenilo Beograd 

Selektor Uroš Stevanović izrazio je zahvalnost što su baš vaterpolisti ove godine pozvani da učestvuju u obeležavanju jubileja "Zelenila".

- Nadam se da ćemo ovim malim gestom uticati na svest o ekologiji i zaštiti životne sredine, a posebno na mlađe naraštaje.

Zlatni vaterpolista Vladimir Mišović istakao je da je ovo prvo stablo koje je posadio:

- Osećaj je sjajan, zato što je ovo stablo nešto što godinama ostaje iza nas. Zahvaljujem se "Zelenilu" na pozivu i koristim priliku da im čestitam jubilej.

Organizovana brige o zelenilu u gradu započeta je 1929. godine, kada se osniva služba "Odsek za parkove", a nešto kasnije "Odsek za parkove i pošumljavanja", čiju tradiciju baštini, nastavlja i unapređuje današnje JKP "Zelenilo - Beograd".

Danas se preduzeće bavi održavanjem 3.000 hektara javnih zelenih površina, na teritoriji 10 centralnih gradskih opština u gradu. Vode brigu i o 1.293 dečja igrališta, 428 sportskih terena, 119 teretana na otvorenom, oko 60.000 drvorednih stabala u 759 ulica i preko milion stabala na slobodnim zelenim površinama.

Sadnja povodom 95 rođendana (3).JPG
Zelenilo Beograd 

U toku prethodne sadne sezone posadili su 17.114 stabala i 800.000 sadnica cveća u cvetnjacima širom grada. U toku ove godine izgrađeno je šest dečjih igrališta i dva sportska terena, nastavljeno je uređenje šetališta Lazaro Kardenas, a na dve lokacije je formiran kutak za miran odmor. Završeno je i uređenje i ozelenjavanje kružnog toka kod Ušća.

Trenutno se izvode radovi na osam lokacija u gradu i to na sanaciji još šest dečjih igrališta (Paunova 51, Susedgradska 25, Blagajska, Lazarevački drum 6a-6e, Bulevar Mihajla Pupina 173, Venizelosova), izgradnji parka za pse u parku kod Vojne gimnazije, kao i kompletnom uređenju parka Kalvarija.