Izdvajanje države za povećanje nataliteta nikada nije bilo veće, ali se i dalje veliki broj majki susreće sa otkazom nakon povratka sa porodiljskog odsustva. Posebno su na udaru one zaposlene na određeno vreme kojima poslodavac ne mora da produži ugovor.

Česta je situacija da na razgovoru za posao, ukoliko ste žena, pitaju da li planirate decu i proširenje porodice, a kada konačno dobijete posao ni to nije garancija da nakon porodiljskog odsustva nećete dobiti otkaz.

366451_241022.00_19_01_17.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Porodilje u Srbiji, da ne kažem samo u Beogradu u većini slučajeva ne mogu da nađu posao da se radi samo jutarnja smena. Imam prijateljice koje takođe nisu uspele da nađu posao, jer je nemoguće da se radno vreme završi do vremena do kad radi vrtić da mogu da se pokupe deca - rekla je jedna od Beograđanki na ovu temu.

I ostali sugrađani ističu da se mora naći rešenje na ovu vrstu diskriminacije protiv majki, a zakon prepoznaje osetljivu kategoriju trudnica i nege bebe tokom porodiljskog odsustva, što je za Kurir televiziju istakao i advokat Bojan Ječmenica:

- Kad koriste pravo na održavanje trudnoće i pravo na porodiljsko odsusustvo radi nege deteta u tim situacijama poslodavac nema pravo da da otkaz ugovora o radu čak i kada su ti ugovori zaključeni na određeno vreme i kada taj ugovor istekne u trenutku kada porodilja koristi ta svoja prava.

Kurir televizija Nakon porodiljskog im sledi otkaz! Kome se majke mogu obratiti ukoliko ih poslodavac diskriminiše?

Problem nastaje kada se porodilja vrati na posao onda joj se često ne produžava ugovor o radu ili bude premeštena na neku nižu poziciju, a Jelena Ćirić Nikolić sa roditeljskog portala "Bebac" rekla je da majke iz svih struka javljaju da su naišle na ovakve prepreke.

- Apelujemo na majke koje su diskriminisane, zapravo ih treba kao društvo osnažiti, apelujemo da takve poslodavce prijave. Ukoliko su dobile otkaz za vreme trudničkog što je zakonom zabranjeno, javljaju se ministarstvu za rad, inspekciji za rad - kaže Ćirić Nikolić.

Ukoliko smatrate da ste diskriminisani kao porodilja obraćate se Poverenici za ravnopravnost, koja poslodavcu šalje opomenu. Inače kazna za otpuštanje trudnice ili porodilje iznosi od 50.000 do dva miliona dinara.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Nastavnica otišla na porodiljsko i izgubila radno mesto! Nezaposlena majka za Kurir: Imam malo dete, a mom mužu je ista škola oduzela posao!