U okviru „Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava“ na štandu Ministarstva prosvete danas su pod sloganom „Pobedi znanjem“ predstavljene aktivnosti važne za prevenciju i zaštitu od nasilja, inkluziju, kao i škole koje nastavu realizuju na jezicima nacionalnih manjina.

Posetiocima štanda Ministarstva predstavljena je Nacionalna platforma „Čuvam te“ i sadržaji koje ona nudi, a koji su usmereni na prevenciju nasilja i kojima je do sada pristupilo više od 630.000 posetilaca. Oni su se informisali o digitalnom i vršnjačkom nasilju, nasilju u školi, kao i o tome na koji način prijaviti nasilje putem Platforme.

Učenici osnovnih škola „Svetozar Marković“ i „Kralj Petar II“ iz Beograda predstavili su projekte u vezi sa prevencijom vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom prostoru i učestvovali u kvizu projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, putem kog se deca na zanimljiv način podstiču na zajedništvo, toleranciju i empatiju. Volonteri Centra za mlade (CEZAM) na štandu Ministarstva govorili su o aktivnostima koje ovaj centar realizuje u cilju očuvanja mentalnog zdravlja mladih i odgovarali na pitanja posetioca iz oblasti mentalnog zdravlja.

ucenici kviz prevencija nasilja.jpg
Ministarstvo Prosvete 

Učenici Osnovne škole „Radivoj Popović“ predstavili su kroz igru i pesmu svoja postignuća, dok su njihovi nastavnici prezentovali  načine na koje rade sa decom sa smetnjama u razvoju i svoje aktivnosti iz oblasti inkluzije. Škole „Mara Mandić“ iz Pančeva i „Veljko Ramadanović“ iz Beograda, koje su i resurs centri, prezentovali su svoj rad i asistivne tehnologije, koje su na raspolaganju učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom radi boljeg učenja i savladavanja gradiva.

ucenici OS Zarko Zrenjanin iz Skorenovaca.jpg
Ministarstvo Prosvete 

U toku je predstavljanje škola koje nastavu realizuju na jezicima nacionalnih manjina. Učenici OŠ „Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, OŠ „2. oktobar“ iz Nikolinaca, OŠ „Sava Veljković“ iz Dobrica, OŠ „Jovan Cvijić“ iz Kostolca, OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Skorenovca, OŠ „Matko Vuković“ iz Subotice, OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ iz Vrbasa, OŠ „Mlada pokolenja“ iz Kovačice i OŠ „Moše Pijade“ iz Debeljače, kroz igru i pesmu prezentuju svu raznolikost našeg društva i obrazovnog sistema, koja predstavlja veliko bogatstvo naše zemlje. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 27. oktobra 2024. godine.