Samohrani otac iz Niša, Goran Stevanović živi sa troje dece u stanu od 30 kvadrata na petom spratu u zgradi bez lifta što im zadaje posebne poteškoće obzirom da dvoje dece ne mogu da hodaju samostalno. 

- Problem moje porodice nije od juče, traje od Andrejinog rođenja, još malo pa 17 godina - rekao je na početku ovaj otac.

366451_241023.00_19_59_15.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Trinaestogodišnji sin Viktor sedam godina unazad ima problem sa kolenima, prima hormonsku terapiju rasta i iza sebe ima mnogo operacija. Šesnaestogodišnja Andreja se bori sa teškom bolešću i ima iza sebe 27 operacija.

- Ona je redak slučaj, jedan prema milion živorođene dece. Sada je operisana samo jedna noga, treba i druga da bi se izjednačila veličina. Treba joj i operacija stopala. Ona je praktično na početku lečenja - kaže Stevanović.

Pored svakodnevnih zdravstvenih problema, oni se bore i sa osnovnim dnevnim aktivnostima:

03:41
Pomozimo porodici Stevanović Izvor: Kurir televizija 

- Svakodnevno razmišljamo kako ćemo da se popnemo uz stepenice, šta ćemo kada dođemo kući, kako da se organizujemo... Snalazimo se, preživljavamo, većinom dana završavamo obaveze, škola, bolnica, fizikalna terapija... Kući samo prespavamo i jedemo.

- Meni treba dosta vremena da se popnem i siđem - kaže Viktor.

Za druge aktivnosti ni nemaju prostora, deca ne mogu da ugoste svoje društvo, uče i pišu domaći na krevetu, zajedno spavaju, ali su zbog čestih bolova ipak primorani da ovde odmaraju.

- Skučeni su jedno pored drugog, nekada se i sudare i smetaju - kaže otac.

366451_241023.00_21_50_12.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Težak život naučio ih je da budu zahvalni čak i za sitnice, a da se sa poteškoćama hrabro bore. Na pitanje kako bi opisao svoj život, mali Viktor odgovorio je:

- Pa, jednim delom srećan, delom i tužan. Bio sam na utakmici prvoj, imam neverovatnog oca. Tužan deo je što me ismejavaju u školi i što sam imao takvu majku.

Prošlost ne možemo da vratimo, ali možemo da pomognemo porodici Stevanović kako bi imali lakšu i lepšu budućnost.

- U ovom trenutku ono što bi najviše pomoglo je da imamo veći prostor i da nismo ovako visoko, da imamo nešto što bi stvarno bilo prikladno i da oni mogu da imaju neke elementarne pristojne uslove, da dobijemo našu kuću. Da bar taj deo znam da sam rešio, da bi mogo da se fokusiram na dalji nastavak lešnjaka.

A da bi uspeli, neophodna im je pomoć drugih i to slanjem SMS-a na broj 7763 ili uplatom na žiroračun.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

02:43
Da li ambicije roditelja uništavaju decu? Sociolog otkrio gde treba postaviti granice Izvor: Kurir televizija