Svako ko obmanjuje ljude ili ih dovodi u zabludu treba da bude spreman na posledice i verujem da će nadležne institucije reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima, kaže za Kurir prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) povodom slučaja braće Dušana i Stojana Rajića iz "Dijabetes revolucije", koji su pretili novinarki Kurira Jeleni S. Spasić, a koji daju medicinske savete obolelima od dijabetesa preko društvenih mreža, a da nemaju nikakvo medicinsko obrazovanje.

Prof. Radojević Škodrić ističe da su "pretnje novinarima i zastrašivanje zbog toga što rade svoj posao apsolutno neprihvatljivi".

Sanja Radojević Škodrić RFZO
Ustupljena fotografija Prof. dr Sanja Radojević Škodrić

- Svako ima pravo da ne bude zadovoljan onim što mediji objavljuju, ali nema pravo da zbog toga bilo koga vređa i na bilo koji način ugrožava. Svima nama koji se bavimo zdravstvom, bez obzira na to da li smo angažovani kao medicinski radnici ili u ovom slučaju kao novinari, cilj je unapređenje zdravlja ljudi, prava pacijenata, informisanost građana o zdravlju, o lečenju - navodi prof. Radojević Škodrić.

Saradnja sa udruženjima pacijenata, kaže direktorka RFZO, obavezan je i sastavni deo rada i jedan od prioriteta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u cilju praćenja i unapređenja položaja osiguranika i njihovog aktivnog učešća u proširivanju prava iz oblasti zdravstvene zaštite.

0603 instagram.jpg
Instagram Dušan i Stojan Rajić

- Inicijativa za sastanke dolazi kako od strane RFZO, tako i od udruženja. Jedan u nizu zahteva za sastanak bio je od udruženja "Dijabetes revolucija". S braćom Dušanom i Stojanom Rajićem, predstavnicima "Dijabetes revolucije", udruženja registrovanog u Agenciji za privredne registre, razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa. U istom periodu, kao i pre nekoliko meseci, RFZO je imao intenzivnu komunikaciju i s drugim udruženjima poput Dijabetološkog saveza Srbije, Plavog kruga, Alarma. Dakle, sa svim udruženjima koja se bave dijabetesom - navodi prof. Radojević Škodrić.

Redakcija Kurira