Obavezni vojni rok u Srbiji je pred vratima, a premijer Miloš Vučević najavio je da će on početi u septembru 2025. godine i trajaće ukupno 75 dana. Za mladiće će biti obavezan, dok će ga devojke služiti dobrovoljno. Iako je do služenja obaveznog vojnog roka ostalo nešto manje od godinu dana, mladići u Srbiji već uveliko o tome razmišljaju i po društvenoj mreži "Redit" već dele savete i spiskove stvari koje morate poneti sa sobom.

Na pomenutoj društvenoj mreži jedan mladić upitao je šta je to što je obavezno da ponese u kasarnu.

"Pošto očekujem da me uskoro pozovu za vojni rok. Šta mi je baš važno da ponesem sa sobom za higijenu ili neki gedžet koji će mi pomoći?", upitao je on.

Screenshot 2024-10-24 094821.jpg
Printscreen/Reddit 

Mnogi su se odmah zapitali kako je moguće da će ga "uskoro" pozvati ako obavezno služenje počinje sledećeg septembra, pretpostavlja se da mladić želi unapred da se pripremi, ili da se možda prijavio za dobrovoljno služenje.

Ipak, komentari su odmah krenuli da se nižu, ali i spiskovi sa svim stvarima koje mu trebaju.

"Možda zvuči skroz normalno sada, ali telefon sa postpaid netom. Za higijenu ponesi brijač i veliku penu ili gel, komplet za šivenje (imaš u kineskim radnjama), hanzaplast koliko možeš, četkica, grickalica itd. Osnove", napisao mu je jedan korisnik.

"Parfem, dezodorans, telefon i krema za sunce"

Ipak, bilo je i onih koji su sastavili poduži, detaljan spisak. Influenser i pevač Filari, koji je svojevremeno bio na meti bivše poslanice Narodne stranke Ivane Parlić zbog šminkanja na društvenim mrežama, nasmejao je internet svojim spiskom potrepština za odlazak u kasarnu.

"Brijač, više komada, pena za brijanje, četkica, i kutijica za četkicu, pasta za zube, četka za čišćenje čizama, grickalica za nokte, koju rolnu papira, uzmi i onaj vlažni WC papir, dobro će ti doći veruj mi. Vlažne maramice, šampon i gel za kupanje, peškire dobijaš tamo, ali ponesi i od kuće dva, čarape svoje i gaće obavezno, ja one njihove izbegavam... Nešto za pazuh, rol on ili parfem, vonjaćeš svaki dan. I definitivno ponesi lekove neke ili vitamine ako nisi navikao na hladnoću i težak rad, jer biće ti teško na početku. I telefon i punjač obavezno, bez zabave sa strane ništa, ubiće te u pojam, uvek se mora imati taj skroling na kraju večeri da se opustiš. Iglu i konac takođe, cepaćeš se. Krema za ruke i lice, a i za sunce... Znači dosta, ako ti je stalo do lakšeg života. Sve u svemu, imaćeš tamo i neke od ovih stvari obezbeđene, ali uvek treba imati svoje, za svaki slučaj".

Kao za matursku ekskurziju

Drugi su pisali da je pakovanje za vojsku jednako pakovanju za matursku ekskurziju, samo "malo bolje".

"Spakuj se malo bolje nego kada ideš na matursku ekskurziju, ponesi par taktičkih stvari, 2 upaljača, još jedan kabl za punjenje telefona, selotejp, onu multitool metalnu karticu sa otvaračem za pivo/konzerve/nožem, blokčić i olovku", napisao je jedan korisnik Redita.

Pojedini su savetovali da ukoliko traže da se ponese oprema za sport, mladi regruti to ignorišu, dok su drugi naglasili da je trenerka neophodna za jutarnje vežbe, kako ne bi trčali u uniformi.

Takođe, bilo je saveta i za devojke koje su se možda odlučile za služenje dobrovoljnog vojnog roka.

"Četkicu i pastu za zube, sve što ti treba za brijanje, a ako si žensko i higijenske uloške", stoji u jednom komentaru.

"Uspomenu na mamu/devojku/psa..."

Naravno, ni ovoga puta nisu izostali sarkastični komentari, kao i oni šaljive prirode.

"Dobro raspoloženje", pisalo je u jednom komentaru.

"Knjigu neku, karte za igranje i neki suvenir što te podseća na kevu i ćaleta/ribu/psa/mačku/kraj", našalio se jedan momak.

(Kurir.rs/Blic)