Iako novinske stupce često ispunjavaju slučajevi vršnjačkog nasilja, nasilja nad profesorima, tetkicama... Postoje škole u našoj zemlje gde su ove stvari potpuno strane, a o kojima se retko govori. Ima raznih sekcija od dramskih, likovnih, sportskih, a koje kod učenika podstiču zajedništvo i lep odnos! Ta deca i njihovi učitelji su svima na ponos!

Primeri dobre prakse su OŠ "Dositej Obradović" iz Omoljice i OŠ "Sveti Sava" iz Niša, a sekcije koje uspešno sprovode već godinama, predstavili su pre dva dana i na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja. Poneli su i brojne pehare i nagrade sa kojima se ponose, ali pre svega izdvajaju zdrave drugarske odnose koje pored znanja stiču na sekcijama koje pohađaju.

IMG_4694.jpg
Kurir 

 Među učenicima ove škole sigurno su budući meteorolozi, seizmolozi, programeri... Đaci pomenute osmoletke iz Nišu već od 10 godine prognoziraju vreme, igrice, računaju broj pređenih koraka, mere temperaturu, a sve to iz pomoć miktobita i to u meteorološkoj stanici u sklopu škole. Dok njihovi drugari iz Omoljice nižu uspehe na takmičenjima iz saobraćaja, a redovno zajedno imaju i biciklističke ture.

IMG_4701.jpg
Kurir Jasmina Kokot

 Profesorka fizike u niškoj OŠ "Sveti Sava" Jasmina Kokot rekla je za Kurir da je škola pre pet godina otpočela novi projekat koji je ostvaren u saradnji sa organizacijom British Council, kao i da je tada nastao projekat "Meteorološka stanica".

IMG_4708.jpg
Kurir 

 - Deca uz pomoć mikrobita mere temperaturu, vlažnost vazduha, padavine, jačinu zemljotresa i ostalo.. Mikrobit je u stvari način programiranja koji je deci mnogo jednostavan, lako se programira, praktično ne treba nekog predznanja niti programskih jezika i to deca prihvataju veoma lepo. Imamo i mikrobit klub.. Deca mere vreme, dužinu puta, brzinu vetra. To je jedan maleni uređaj - objašnjava ona.

Učenice Lora Đorđević i Danica Jovanović

Učenice niške OŠ "Sveti Sava" Lora Đorđević i Danica Jovanović rado pohađaju meteorološku sekciju.

- Mi mikrobitove zovemo igračkice. Možemo da progamiramo igricu, merimo jačinu svetlosti, merimo korake, pored toga ovaj mikrobit je isprogramina da bude i kalkulator. Sekcija nam je interesantna i uglavnom se nekoliko nas skupi i onda idemo kod nekoga kući i vežbamo i družimo se. Jako je zaniljivo - uglas će.

IMG_4705.jpg
Kurir 

 Dodaje da je inetresovanje kod učenika veliko, kao i uz pomoć mikrobita prave i kompas, kalkulator, a komponuju i melodije.

- I mi u školi se oslanjamo na njihovu prognozu - kaže nam sa ponosom profesorka Kokot.

Saobraćajna sekcija "Šta znaš o saobraćaju?" sprovodi se u OŠ "Dositej Obradović" već 15 godina, a interesovanje dece i roditelja je ogromno.

IMG_4684.jpg
Kurir Vladimir Ristić

 - Naša škola je postala poznata po toj sekciji koja se bavi osnovama poznavanja saobraćajne kulture, što je u ovom vremenu veoma važno. To je podržano od strane Ministarstva prosvete kao jedan vid takmičenja, gde deca osim teorijskog znanja, moraju da pokažu i praktično znanje tj. vožnju biciklom u nekim uslovima, to takmičenje je i evropskog karaktera - objašnjava direktor ove osmoletke Vladimir Ristić i dodaje:

- Naši đaci su bili i u Parizu, Beču, gde imaju vožnju biciklom i jedan vrlo zahtevan poligon. Naša škola je jedna od najuspešnijih u tome. Velika je zainteresovanost, naša škola je specifična imamo i vrtić pri školu, te sekciju pohađaju i predškolci.

Ova škola poznata je i po tome što skoro svi učenici dolaze biciklom na nastavu, a vrlo često se na nivou škole organizuju akcije vožnje biciklima u kojoj učestvuju deca, roditelji i nastavnici.

- Naša škola broji 520 učenika, a skoro svi pohađaju ovu sekciju. Pored toga uspešan je i projekat "Sport u školi" gde se deca uče elementarnim motoričkim veštinama kroz razne aktivnosti. Sve to je potpuno besplatno. Naše iskustvo je pokazalo da škola dobija jednu sjajniju ulogu u svojoj zajednici i da može da odrastanje da bude onako kako i treba da bude u tom periodu, bezbrižno, da promovišemo drugarstvo i neke bitne stvari. Ali to je svakodnevna borba - zaključio je Ristić.

IMG_4695.jpg
Kurir Hana Cirić

 Učenica osmog razreda OŠ "Dositej Obradović" u Omoljici Hana Cirić pohađa saobraćajnu sekciju.

- U petom razredu sam se priključila toj sekciji i išla sam i na evropsko takmičenje. Ova sekcija je važna zbog bezbednosti dece. Imamo testove od 30 pitanja, a posle imamo i vožnju biciklama na poligonima. Zahtevno je dosta, ali je vredelo. Takmičenje je bilo u Zadru u Hrvatskoj i osvojili smo prvo mesto. Meni je ova sekcija pomogla, naučila sam pravila koja nisam znala, a stiču se i sklapaju nova prijateljstva - ispričala nam je ona.

01:15
Kurir televizija na Sajmu obrazovanja: Kako su učenicima svoje aktivnosti predstavili učitelji i nastavnici Izvor: Kurir televizija