Siguran sam da će nadležni organi državne uprave da ispitaju ovaj slučaj, a Ministarstvo sporta stoji na raspolaganju za sve što je u našoj nadležnosti, kaže za Kurir ministar sporta Zoran Gajić, inače peti ministar koji se oglašava o ovom slučaju povodom braće Dušana i Stojana Rajića iz "Dijabetes revolucije", koji rade kao fitnes treneri, a da za to nemaju licencu.

screenshot-6.jpg
Kurir Televizija Zoran Gajić

Uz to, Rajići su na društvenim mrežama iz čista mira napali Kurir i Jelenu S. Spasić (nikad ih nije ni videla, ni čula, niti pomenula), da smo navodno uzeli njihove zasluge u borbi za decu obolelu od dijabetesa, te su krenule pretnje, vređanja, targetiranje, objavljivanje fotografija novinarke... Isti ti Rajići obolelima od dijabetesa dele medicinske savete preko mreža, a dana obrazovanja iz medicine nemaju. Takođe, ovi bodi-bilding i fitnes operativni treneri, kako im je zvanje nakon završenog tromesečnog kursa, nemaju dozvolu za rad, o čemu je Kurir već pisao. Dakle, protivzakonito drže personalne treninge klijentima.

Izdat nalog za vanredni nadzor rada Rajića

Po nalogu Sekretarijata za sport i omladinu Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije već deluje.

- Dopisom Sekretarijata za sport i omladinu Gradske uprave grada Beograda broj XX-05-661.1-129/2024 dostavljene su informacije o udruženju "Dijabetes revolucija" i sportskim stručnjacima Dušanu Rajiću i Stojanu Rajiću. Zavod za sport i medicinu sporta RS izdao je nalog za vršenje vanrednog nadzora nad stručnim radom pomenutog udruženja i navedenih osoba - navode za Kurir iz Zavoda.

- U interesu javnosti i sporta jeste da se eventualni prekršaji u oblasti sporta procesuiraju u propisanim postupcima i na način uređen važećim propisima. Svako ko se bavi pružanjem bilo kakvih usluga ili saveta u vezi sa sportom, mora da ima odgovarajuću licencu za to, baš kao i u svakom drugom poslu za koji zakon propisuje licencu - naglašava Gajić.

Podsetimo, iz Vlade Srbije najpre se oglasio ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je između ostalog rekao:

- Ako postoji osoba kojoj kao roditelj deteta obolelog od dijabetesa treba da budem zahvalan za sve što je pozitivno učinila za decu obolelu od dijabetesa, ali i za nas roditelje, onda je to svakako novinarka Kurira Jelena S. Spasić i medij za koji radi. Veliko hvala i puna podrška!

0809 printskrin instagram.jpg
Kurir, Privatna Arhiva Dušan i Stojan Rajić

Potom je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić došao u Kurir da nas podrži i naglasio da je nedozvoljen i zabrinjavajući pritisak na medije i potencijalno ugrožavanje lične bezbednosti novinara. I Tatjana Macura, ministarka bez portfelja zadužena za sprečavanje nasilja nad ženama, izjavila je da je neophodno stati na put svakom vidu digitalnog nasilja i istakla značaj dosadašnjeg rada novinarke Spasić, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao:

- Targetiranje, pretnje i progon novinarke Jelene S. Spasić su nedopustivi i siguran sam da nadležne institucije države Srbije rade sve u svojoj nadležnosti da što pre obezbede sigurnost pomenutoj novinarki i njenoj porodici i sankcionišu one koji prete.

Lončar je i naglasio:

- Oštro osuđujem svaki vid prevare, obmane pacijenata i ostvarivanja lične koristi i mahinacija iza tzv. humanitarnih aktivnosti. Ministarstvo zdravlja će istrajati u nameri da se slučaj braće Rajić rezreši do kraja.

Redakcija Kurira

 BONUS VIDEO

07:42
Predrag Gajić analizirao video snimak huliganskog pira na stadion Partizana Izvor: Kurir televizija