Sve češće svedočimo prizoru da stranci voze gradske autobuse, dostavljaju hranu ili obavljaju građevinske radove. Šta je dovelo do toga da je u Srbiji sve više stranih državljana, a sve manje domaće radne snage?

Za stranim radnicima godinama unazad utrkuju se kako mikro, tako i velika preduzeća. Na pitanje da li je cilj da ostvare veći profit plaćajući jeftiniju radnu snagu ili ljudi u Srbiji ne žele da obavljaju te poslove, građani su rekli da nemaju problem sa tim što stranci uzimaju poslove koje domaći radnici ne žele, sve dok se to ne izmakne kontroli.

Sequence 01.00_37_14_01.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Nedostatak radne snage primetan je u gotovo svim zemljama, smatraju stručnjaci, a broj migranata koji pristaju da rade za niže plate sve je veći.

- Dolazak stranih radnika u Srbiju nije trend koji je samo zahvatio Srbiju, Evropi fali više miliona radnika. Nama nedostaju radnici posebno u oblasti građevinarstva, zato što je većina radnika koja dobro radi u građevinarstvu ili u zanatskim radovima napustila Srbiju i otišla trbuhom za kruhom - rekao je za Kurir predsednik Sindikata radnika u građevinarstvu i IGM Srbije, Saša Torlaković.

On je rekao i da je trenutno najviše radnika iz Turske, kao i da je jedino problematično pitanje da li su svi ti radnici koji rade na teritoriji naše zemlje prijavljeni?

02:28
Zašto je sve više stranih radnika u Srbiji? Izvor: Kurir televizija 

Izmene Zakona o strancima pojednostavile su strancima život u Srbiji, poručuju iz Infostuda, a više o tome je rekao Miloš Torinski:

- Od početka 2024 godine, za zapošljavanje stranih lica je olakšano dobijanje dozvole. Više nije neophodno da imate dve dozvole, boravišnu I radnu, sad je to objedinjeno, tako da ste u mogućnosti da uz jedan dokument zapravo pribavite i boravišnu i radnu dozbvolu, i putem toga se zapravo zaposlite.

Deficit radne snage kulminirao je, prema rečima stručnjala, 2019. i 2020. sa pojavom korona virusa. Od tada je zabeležen povećan priliv strane radne snage. Inače, samo tokom prošle godine stranim državljanima izdato je više od 52.000 radnih dozvola.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

04:48
"Učenice lažno optužile profesora za polno zlostavljao!" Trifunović otkrio šok priču: Izgubio je posao, dobio infarkt, a onda se desio najveći preokret na sudu Izvor: Kurir televizija