U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje povodom masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" koji je potresao čitavu Srbiju. Ročište je delimično zatvoreno za javnost po zahtevu advokata porodica žrtava, Ognjena Božovića. Tokom suđenja, predstavnici struke, uključujući Anu Lakić iz komisije veštaka, naglasili su važnost prikupljenih dokaza i analiza u razjašnjavanju tragedije.

U jutarnjem programu gostovali su Maja Jovanović, predsednica Nacionalne asocijacije za omladinsku sigurnost (NAOS), i advokat Radiša Roskić, bivši načelnik u BIA, gde su izneli stručno mišljenje o kompleksnim faktorima koji bi mogli objasniti ponašanje dečaka-ubice i uticaju nasilja u društvu.

Maja Jovanović je komentarisala rezultate neuropsihijatrijskog veštačenja koje ukazuje na navodnu amneziju optuženog dečaka. Prema njenim rečima, ovakav nalaz otvara pitanja o njegovom mentalnom stanju i o mogućem uticaju porodice i okruženja.

- Deca koja nemaju sigurnost i usmeravanje u porodici mogu razviti ozbiljne mentalne disfunkcije, što je kod dečaka ubice očigledno kombinovano s velikim brojem sati provedenih u nasilnom sajber prostoru. Osim video-igara, pitanje je kakve je sve razgovore imao s vršnjacima i nepoznatim osobama u tom okruženju. Njegov psihološki profil jasno pokazuje svesnost o počinjenom delu, želju da povredi druge i ravnodušnost bez trunke empatije - naglasila je Jovanović.

13:30
"Empatija i vaspitanje formiraju ličnost, a ne skupi pokloni!" Stručnjaci o uticaju porodice i društvenim izazovima u vezi s nasiljem među mladima Izvor: Kurir televizija 

Takođe, ona ističe da se kroz njegovo ponašanje na suđenju vidi neverovatna koncentracija i kontrola, koja se retko sreće kod dece tog uzrasta.

- Način na koji odgovara na pitanja i dramske pauze koje pravi ukazuju na svesnost i zrelost koja je neobična za njegove godine - dodaje Jovanović.

Radiša Roskić, advokat i bivši načelnik u BIA, osvrnuo se na pravne aspekte postupka, posebno na pitanje odgovornosti dečaka. Objasnio je da, prema zakonu, maloletni izvršilac nije krivično odgovoran, ali parnični postupak služi kao sredstvo da porodice dobiju odgovore.

- U parničnom postupku ključ je procena njegove sposobnosti da shvati značaj svojih dela i kontroliše postupke. Ova pravna dilema je suštinska, jer je pitanje računljivosti deteta drugačije u građanskom pravu u odnosu na krivično pravo - istakao je Roskić. Dodaje da će konačan odgovor o prirodi zločina pružiti komisija veštaka, ali da će proces suočavanja s tragedijom biti dugotrajan i bolan.

366438_241025.00_14_52_12.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Nakon slučajeva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i kasnijeg masakra u Malom Orašju i Duboni, Jovanović je naglasila zabrinjavajući trend među mladima koji oponašaju i veličaju nasilje. Istakla je da su slučajevi postali okidači za dalje devijantno ponašanje među decom, od veličanja ubica na društvenim mrežama do sve češće pojave oružja u školama.

- Mentalni okidač kao što je bio masakr u školi mogao je potstaknuti druga nasilna ponašanja među decom i omladinom. Deca na internetu imitiraju zločince i, umesto da razvijaju empatiju, postaju sve više fascinirana nasiljem. Ogromna odgovornost je na porodici i obrazovnim institucijama - istakla je Jovanović.

366438_241025.00_14_47_20.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Dodala je da su porodice ključne u prepoznavanju problema i postavljanju temelja za zdravo emocionalno vaspitanje.

- Empatija i vaspitanje formiraju ličnost, a ne skupi pokloni ili materijalno zbrinjavanje. Kada dete pokaže znake agresivnog ponašanja, to je signal za reakciju - zaključila je Jovanović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

03:09
Jedna od roditelja koja se pojavila među prvima ispred Ribnikara  Izvor: Kurir televizija