Turistička organizacija Srbije, u okviru svojih aktivnosti na promociji turizma naše zemlje na inostranom tržištu, organizovala je danas u Skoplju susret predstavnika turističke privrede Srbije i Severne Makedonije.

Na ovogodišnjim poslovnim radionicama (B2B) učestvovale su i turističke organizacije Vojvodine, Niša, Novog Pazara, Raške, Sokobanje, Čačka, Zlatibora, Vrnjačke Banje, kao i 36 hotela i turističkih agencija iz Srbije i čak 40 predstavnika turističke privrede iz Severne Makedonije.

TOS promocija u Skoplju (1).jpg
Tos 

Direktorka TOS Marija Labovićpodsetila je da su turisti iz Severne Makedonije u vrhu liste stranih gostiju koji borave u Srbiji, u top 10, kao i da nam je ovo tržište veoma značajno.

- Severna Makedonija je za nas oduvek bila važna, mi smo partneri i imamo izuzetne bilateralne odnose, a to se vidi i kroz rezultate u oblasti turizma. Za prvih osam meseci ove godine bilo je pet odsto više turista iz Severne Makedonije nego u istom periodu 2023. i oni zauzimaju sedmo mesto od svih stranih gostiju, što nas veoma raduje - istakla je Labović.

TOS promocija u Skoplju (3).jpg
Tos 

Ona je dodala da su turisti iz Severne Makedonije svake godine u prvih 10.

- Imamo pozitivan trend i verujemo da će i današnja radionica doneti još više turista iz ove lepe zemlje. Želimo i vama turiste iz Srbije, jer znamo koliko su oni značajni za Severnu Makedoniju i verujem da ćemo svi biti zadovoljni našom uzajamnom saradnjom i postici izuzetne rezultate - zaključila je Labović.

Ovaj promotivni događaj pratili su i brojni mediji, a osim direktorke TOS, govorili su i Nevena Jovanović, ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji, Slobodan Blaževski, savetnik za turizam u Ministarstvu za kulturu i turizam ove susedne zemlje, kao i influenserka Ana Gaberova. O turističkoj ponudi Srbije govorila je i Gordana Cvetković, menadžer za regionalna tržišta TOS.

TOS promocija u Skoplju (2).jpg
Tos 

Tržište Severne Makedonije, inače, jedno je od najznačajnijih za našu zemlju. Prema poslednjim zvaničnim podacima, tokom prvih osam meseci ove godine u Srbiji je boravilo 71.637 turista iz Severne Makedonije, što je 85 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno je 178.470 noćenja, odnosno pet odsto više.