I stalna radna grupa za bezbednost novinara bavi se slučajem novinarke Kurira Jelene S. Spasić, koju targetiraju i prete joj posredstvom društvenih mreža braća Dušan i Stojan Rajić iz tzv. Dijabetes revolucije.

- Na dnevnom redu Stalne radne grupe (SRG) za bezbednost novinara, u čijem radu učestvuju visoki predstavnici tužilaštva i policije uz nas iz novinarskih udruženja, govorili smo i o napadu na društvenim mrežama na Jelenu S. Spasić. Pretnje po Jeleninu bezbednost ušle su u evidenciju postupaka koje vodi Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal - kaže za Kurir Dragana Bjelica.

Dragana Bjelica1.jpg
Beta Dragana Bjelica

Predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS) u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara ističe:

- Analizirali smo slučaj u kom se sa društvenih mreža dvojice fitnes instruktora ciljano napada novinarka, napada medij Kurir za koji radi, objavljuju neistine u vezi sa novinarkinim radom, puštaju njene lične fotografije, uz uvrede, a javnost, odnosno pratioci, instruiraju da dalje napadaju na bazi tako stvorenog narativa. Tražila sam da policija proveri sve mogućnosti i da čak i tamo gde nema krivičnog dela kontaktira one koji su na pragu da ih pretnjama počine - navodi Bjelica i dodje:

0809 printskrin instagram.jpg
Kurir, Privatna Arhiva Dušan i Stojan Rajić

- Takvu praksu "stop komunikacije" ima Holandija. Verujem da će tužilaštvo identifikovati one koji su u postupku. Neophodno je da se to orgijanje na društvenim mrežama zaustavi. I mi ćemo kao SRG, ali i UNS, pratiti s posebnom pažnjom ovaj slučaj.

Podsetimo, izdavač Kurira podneo je krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti i proganjanja Jelene S. Spasić, a reagovao je i Veran Matić, predsednik upravnog odbora ANEM, Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koj je između ostalog, rekao:

- Novinarka Jelena Spasić je meta iživljavanja izvesne braće Rajić, koji je na društvenim mrežama satanizuju i targetiraju samo zbog toga što je, serijom tekstova, izmedu ostalog, uspela da podstakne odgovorne i na angažovanje za registrovanje i uvodenje dodatnih besplatnih senzora za obolele od dijabetesa, prvenstveno decu... Besni na inicijativu, svoj gnev su usmerili prema novinarki koja je tokom svoje karijere dokazala profesionalizam i poštovanje novinarskog kodeksa. Uz to, Jelena je posebno osetljiva na one najteže teme, u kojima je pored profesionalnih znanja i veština, neophodna i empatija, saosećanje, briga, što se retko sreće.

Redakcija Kurira


Redakcija Kurira