Danas će jutro u Srbiji početi hladno, uz promenu vremena na jugu zemlje gde će ponegde biti i magle, dok nas u toku dana čeka pretežno sunčano vreme. Na jugu Banata će biti vetrovito. Jutarnja temperatura će se kretati od 1 do 12 stepeni, a u toku dana dostizaće i 24 podeok. 

U Beogradu najviše 23 stepena, uz sunčani period tokom celog dana. Vikend pred nama će biti lep, ali pored toga, biće i najduži u godini zbog pomeranja kazaljki na satu — u noći između subote i nedelje počinje zimsko računanje vremena. 

Magla se očekuje ujutru po kotlinama, dolinama reka i visoravnima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije. Tokom dana pretežno sunčano uz slab i umeren jugostično vetar u svim predelima, dok će na jugu Banata vetar povremeno biti jak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 24 stepeni, najniža između prvog i 12. podeoka. 

Vreme za vikend.jpg
Printscreen RHMZS 

Prema prognozama, za vikend nas očekuje toplije vreme, dok se u košavskim predelima može očekivati vetrovit period. 

Za vikend na snazi meteoalarm

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) za vikend je upaljen žuti meteoalarm zbog magle i to u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na KiM. 

Do kraja oktobra suvo i stabilno

Kako je "Kurir" pisao, do kraja oktobra suvo i stabilno sa najvišom temperaturom u granicama ili iznad višegodišnjeg proseka za ovaj period godine, od 18 do 24 stepena.

Do ponedelјka jutarnja magla biće lokalnog karaktera, uglavnom po kotlinama i dolinama reka jugozapadne i južne Srbije, a u toku dana se očekuju duži sunčani intervali. Od utorka magla i niska oblačnost biće češća pojava, očekuju se i u nižim predelima, a ponegde će se zadržavati i tokom većeg dela dana.

loznica--spremni-za-ccisscenje-trotoara.jpg
T.Ilić 

Kakva nas zima čeka?

Jorgovan je procvetao pre nekoliko dana, narodna verovanja kažu da nas onda čeka ledena zima, a Ivan Ristić je ovim povodom govorio o prognozi za naredni period.

- Promenila se cirkulacija vazduha na planeti, očekujemo mnogo jaču zimu nego što je bila u poslednjih 10 godina. Sve ide ka tome. Oktobar deluje jesenje, kao nekad, nema velikih skokova temperatura na 30 stepeni, imamo i prve mrazeve, sve je kao nekad što je bilo - rekao je Ristić.

Prognoza vremena od 28. oktobra do 01. novembra

Nastavlja se period suvog i stabilnog vremena uz hladna jutra, mestimično sa slabim prizemnim mrazom, maglom, ali i niskom oblačnošću.

Tokom dana pretežno sunčano i sa najvišom temperaturom u granicama ili malo iznad višegodišnjeg proseka, od 17 do 22 stepena.

Kurir.rs/M.S.