Nekadašnja kovid bolnica u Batajnici u narednim nedeljama će ponovo biti otvorena! Ova ustanova će, kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, postati centar za dijalizu za ceo Beograd, a u okviru nje će se pacijentima pružati i palijativna nega!

Lončar je prilikom obilaska objekta rekao novinarima i da će se koristiti dve operacione sale kako bi se smanjile liste čekanja.

- Ovde ćemo još dodati televizore, radićemo adaptaciju kako bismo obezbedili najbolje uslove za pacijente. Sada ovu bolnicu moramo da pripremimo za dijalizu, za palijativu i za skidanje lista čekanja, odnosno za operacije. Naši timovi već rade - naglasio je Lončar, dodajući da će se u narednom periodu dogovoriti da li će se vršiti operacija katarakte, kolena ili kuka.

Zlatibor Lončar foto Nemanja Nikolić
Nemanja Nikolić Ministar Lončar

 Ova vest prijatno je iznenadila udruženja pacijenata, čiji su predstavnici u razgovoru za Kurir istakli da će te novine mnogo značiti pacijentima, kao i da je dobro da se bivša kovid bolnica u Batajnici stavi u sasvim novu i važnu funkciju.

Kovid bolnica Batajnica foto zdravlje.gov.rs
zdravlje.gov.rs Kovid bolnica Batajnica

 - Pacijenti koji idu na dijalizu žive ograničavajućim životom, moraju dva-tri puta nedeljno na dijalizu, a neki i više. Svaka ta dijaliza ne samo da oduzima nekoliko sati već se nakon svake pacijenti vraćaju umorni i iscrpljeni. Ovo što je ministar Lončar rekao je ohrabrujuće za te pacijente jer sigurno će im dijaliza biti olakšana - istakao je za Kurir Mladen Todić, predsednik Udruženja "Zajedno za novi život".

Mladen Todić foto Zorana Jevtić
Zorana Jevtić Mladen Todić

 On je siguran da će uslovi biti bolji nego u bilo kom drugom dijaliznom centru.

- Samim tim to će značiti i bolju dijalizu i kvalitetniji život te grupe pacijenata. Uzevši u obzir da je između 4.000 i 5.000 ljudi u Srbiji na dijalizi, na hroničnom programu dijalize, koju možemo nazvati mostom do transplantacije bubrega. Ovakav, centralizovani vid dijalize omogućiće i bolji postupak transplantacije - naveo je Todić i objasnio šta to znači:

- Dijaliza produžava život, sam je most do transplantacije, ali sa druge strane ima mnogo nuspojava, može dovesti do mnogih komplikacija, a kada dođe do toga, mnogi pacijenti ne budu spremni za transplantaciju, čak ni za stavljanje na listu čekanja.

Savo Pilipović foto BETAPHOTO/Press centar UNS
BETAPHOTO/Press centar UNS Savo Pilipović

Najavom ministra Lončara oduševljen je i predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović.

- To je vrlo bitno! Dobro je da se ta bolnica stavi u funkciju, pogotovo što su te dve grupe pacijenata veoma ugrožene. To će značiti mnogo kako pacijentima, tako i članovima njihovih porodica. U Beogradu ne postoji dovoljno prostora za palijativnu negu u javnom zdravstvu, pa onda sve to preuzima privatni sektor. To nije dobro, nemam ništa protiv privatnog sektora, ali potrebno je da to preuzme i državni sektor, jer nemaju svi novca da plate privatno takav vid pomoći - istakao je Filipović i dodao da udruženje na čijem je čelu posebno podržava inicijativu ministra Lončara za razgovore s patrijarhom Porfirijem ne bi li Srpska pravoslavna crkva aktivno učestvovala u kampanji za doniranje organa.

Kovid bolnica Batajnica Autor: Marina Lopičić

  • Činjenice
    O bolnici u Batajnici
    - izgrađena za samo četiri meseca tokom pandemije koronavirusa
    - prve pacijente je primila krajem 2020. godine
    - u tom momentu bolnica je imala 930 mesta (680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege)
    - bolnica ima devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta
    - za dve i po godine kroz nju prošlo više od 24.000 pacijenata

02:46
Milenković na konferenciji „Zdravlje žene Srbije“ otkriva zašto je borba protiv raka dojke najvažnija tokom cele godine Izvor: Kurir televizija