"Sta je patrijarhat"? To je reč koju cesto pominjemo, ponekad i podrazumevamo, a priliku da obrazlože njeno značenje u današnjem svetu imale su priliku da obrazlože gošće Krune Une Mitrović u emisiji "Puls Srbije vikend" koja se emituje na Kurir televiziji. Minja Marđonović, spisateljica, Jelena Tinska i Irena Spasojević, psiholog osvrnule su se na ovu temu.

Marđonović je prva iznela svoje mišljenje:

- Smatram da naše društvo nije prevazišlo patrijarhat. Izneću svetsku statiskisku, a to je da preko 51 posto žena izgubi život u toku femicida u svom domu. Jaku ženu treba da štite sistem, zakon i pravo. Patrijarhat je muško, društveno, političko i ekonomsko uređenje. Ako poznajemo političku teoriju moramo da shvatimo da je država muška tvorevina i ona je patrijalhalna država. 

Sa svojom sagovornicom složila se i Tinska:

- Društvo podržava taj sistem, a mi smo nemoćni sve dok se to potpuno ne promeni sa vrha. Smatram da se to neće dogoditi još dugo.

Spasojević se dotakla teme feminizma i otkrila svoje viđenje odnosa sa patrijarhalnošću: 

- Feminizam je nastao kao reakcija na patrijarhat. Ima sjajnu svrhu da se izbori za određena prava i da žena bude vrednovana. Pogrešno je postavljeno u postavku ravnopravnosti gde žena preuzima mnogo zadataka koji joj biološki ne odgovaraju. Bazična potreba nam je potreba za sigurnošću, a nju identifikujemo sa osećajem moći. Prirodna mi je ideja razvijanja interaktivnih odnosa u kojima se razvija poverenje i sigurnost. Suština ipak nije u ekstremu, već u prepoznavanju uzajamnih kvaliteta.

Tinska je istakla svoje viđenje i neslaganje sa sagovornicom na temu feminizma:

- Da bi dvoje ljudi uspelo u ljubavi i prijateljstvu moraju da budu iz istog miljea. Ovo je doba gde su miljei pobrkani i gde su vrednosti iskrivljene. Osvešćenih i samosvesnih žena je danas vrlo malo. Kada čujem reč feminizam digne mi se kosa na glavi. Ja sam sama podigla svoju decu i otišla sam od njihovog tate. Sve sam uradila sama, od svoje karijere do podizanja dece. Nisam imala ni podršku prijatelja. Postojimo samo mi i lična energija. Smatram da ženi podrška ne treba. 

03:29
Da li je feminizam dovoljno jak da sruši ukorenjene stereotipe patrijarhata u Srbiji?  Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

02:25
ISPOVEST ŽENE KOJA JE NAKON PET GODINA DOBILA BITKU ZA SVOJE EMBRIONE ZA KURIR: Moj život više nije na pauzi, nastavljam sama i spremna sam na to Izvor: kurir televizija