BEOGRAD - Vernici pristižu u kapelu Svete Petke na Kalemegdanu da se poklone moštima svetiteljke i da učestvuju u bogosluženju u crkvi Ružici povodom praznika Svete Petke. Sveštenik Velibor Džomić poželeo je da molitve Svete Petke budu upućene za narod i naveo da je danas najvažnije pomoliti se svetiteljki.

Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave Svetu Petku. Vernici pristižu u crkvu Ružicu i kapelu Svete Petke na Kalemegdanu. Neki su stigli još sinoć kako bi se poklonili moštima Svete Petke.

Centralna bogosluženja povodm praznika su na Kalemegdanu. Protojerej Velibor Džomić ističe da je temelj svakog praznika liturgija i istakao molitveno proslavljanje. "Nakon molitvenog proslavljanja u svetoj liturgiji uslediće divni narodni običaji rezanjem slavskih kolača", rekao je sveštenik.

Sveta Petka Autor: screenshot prva tv

Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena i svetiteljkom koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Džomić je rekao da je Sveta Petka ranije pomagala, da sada pomaže, a da će i u budućnosti.

"Bratija koja služi u ovoj svetinji svedoči da velika duhovna pomoć, isceljenja i čuda koja čini Sveta Petka neprekidno traju već vekovima", istakao je sveštenik.

Veliki broj vernika koji se okupio na Kalemegdanu kod kapele i crkve sveštenik Velibor Džomić objašnjava time da narod oseća čudo Svete Petke.

sv petka.jpg
Shutterstock, Printscreen 

"To je narod koji nije pozivan preko društveni mreža, ni preko bilborda već su prizvani vekovima i to predanja se nastavlja", naveo je protojerej.

U oltaru kapele posvećene Svetoj Petki nalazi izvor vode za koju se veruje da je lekovita.

Svake godine kapelu poseti veliki broj ljudi iz svih krajeva zemlje, i sa sobom ponesu vodu za koju veruju da isceljuje. Sveta Petka, kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere, poštuje se u celom pravoslavnom svetu, U eparhijama SPC oko 250 crkava je posvećeno Svetoj Petki.

Kurir.rs/RTS