U domovima zdravlja u Beogradu povećan je broj pregleda dece koja prijavljuju stomačne infekcije, kao i virusna oboljenja adeno, rota i enterovirusa, izjavila je pedijatar DZ Savski venac Marija Golubović.

- Sa dolaskom jeseni i vraćanjem dece u škole i vrtiće povećava se i broj pregleda u pedijatrijskim ambulantama. U poslednja dva vikenda imamo povećanje pregleda za oko 30 odsto u odnosu na radnu nedelju - rekla je Golubović.

Ona je navela da jedan lekar pregleda 40 do 50 dece u jednom danu, što znači da u tom domu zdravlja bude pregledano i više od 300 dece u jednom danu.

Šta su adenovirusi

Adenovirusi kod dece najčešće izazivaju zapaljenja gornjih disajnih puteva, ali neretko zahvataju i donje disajne puteve, digestivni trakt, limfne čvorove, mokraćne organe i oči. Infekcije disajnih puteva najčešće su tokom jeseni i zime.

Adenovirusi se šire kapljičnim putem, prljavim rukama, zaraženim predmetima.

Ovim virusima pogoduju zatvoreni prostori i visoka temperatura. Zbog toga su posebno podložne infekciji osobe koje borave u zatvorenim prostorijama, koje se greju i neredovno provetravaju.

1207-zorana-jevtigc.jpg
Zorana Jevtić 

Osobe koje imaju jak imunitet prolaze bez simptoma, ali su zarazne i pomažu širenju infekcije. Period inkubacije iznosi oko 7 dana. Bolest se najčešće manifestuje povišenom telesnom temperaturom, curenjem iz nosa, grebanjem u grlu, suzenjem i pečenjem očiju, kašljem, kijanjem i malaksalošću.

Temperatura može trajati do pet dana, a kašalj koji je u početku suv i nadražajan, postaje vlažan i može potrajati i desetak dana. Curenje bistrog sekreta iz nosa može se pretvoriti u gustu, žutu sluz. Simptomi traju najviše do desetak dana, iako se izlučivanje virusa može nastaviti i dalje.

Rotavirus

Sva deca se inficiraju rotavirusima u toku prve 2 – 3 godine života, a vrhunac incidence kliničkog obolevanja je u starosnoj grupi od 6 do 24 meseca.

U većini slučajeva, infekcija rotavirusima je asimptomatska, posebno često kod dece mlađe od 3 meseca, jer su ona još uvek zaštićena majčinim antitelima.

Kod simptomatske infekcije, bolest počinje naglo, sa povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku.

U odnosu na druge crevne infekcije dečijeg doba, povraćanje i prolivi su znatno učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i razvoja šoknog stanja.

Šta su enterovirusi

Deca koja su zaražena enterovirusima mogu razviti i temperaturu do 40 stepeni.

Ti virusi se manifestuju i gušoboljom, prolivom, povraćanjem, a zaraza je često rezultat boravka na kupalištima, bilo da je reč o bazenima ili gradskim plažama.

Osip koji se javlja može poprilično da uplaši roditelje, pošto često liči na rubeolu ili morbile, posebno ako je praćen visokom temperaturom. Zato je odlazak kod lekara obavezan.

Glavna odbrana od enterovirusa je higijena. Kako lična, koja se ogleda u pranju ruku i tuširanju pre i posle ulaska u vodu na bazenima i plažama, tako i u dobrom pranju voća i povrća.

(Kurir.rs/Tanjug/Preneo: Đ. M.)