Nismo svi dovoljno edukovani da kroz život možemo da prepoznamo i klonimo se onih sa poremećajima ličnosti. Mnogo ih je, a i u doba konzumerizma, instant rešenja, lako se desi da se uklope u masu i zavaraju trag.

Često upotrebljavamo opis narcisa i manipulatora u svakodnevnom govoru, a da nismo ni sigurni koliko su opasna, ali ne i nužno povezana ova dva poremećaja.

Kada i zbog čega se javljaju, gde je granica između samopoštovanja i narcisoidnosti, koje su karakteristike manipulatora i kakvi su u braku i vezama za emisiju "Puls Srbije" koja se emituje na Kurir televizji otkrili su Biljana Oljača, autorka knjige "Narcisi i manipulatori", pisac, novinar i stručnjak za odnose sa javnošću i Nebojša Savić, bračni terapeut.

Oljača se na samom početku dotakla svoog istraživanja kojim se bavila vezanim na ovu temu, a kako bi napisala svoju knjigu "Narcisi i manipulatori":

- Ne postoji čovek na ovoj planeti koji nema posla sa narcisima i manipulatorima. Deset godina sam istraživala poremećaj ličnosti i poželela sam da to znanje podelim sa drigum ljudima. Takve osobe ne možemo zaobići ali možemo naučiti kako se odbraniti od njih - rekla je i nastavila:

366443_241028.01_01_07_04.Still006.jpg
Kurir Televizija 

- Narcisoidni poremećaj počinje da se razvija u periodu ranog razvoja, odnosno sedme godine života, a tada se formira ličnost deteta. U tom periodu je izuzetno ključan odnos majke sa detetom. Ukoliko dođe do neadekvatnog emocionalnog odnosa sa majkom doći će i do poremećaja razvoja narcisoidne ličnosti. 

Savić se nadovezao na temu okidača ove vrste poremećaja:

- Porodica jeste najbitnija, složio bih se sa sagovornicom. To je preterano stanje gde celokupnu ljubav usmeravamo ka svojoj ličnosti i svom egu. Kada preterano hvalimo dete i to može biti okidač za nastanak ove vrste poremećaja, isto kao i zanemarivanje. Dete će se razviti narcisoidni poremećaj kao odbrambeni mehanizam. Od dece se očekuju da u ranoj mladosti budu sebična, a ako se to nastavi nakon tinejdžerskih godina, onda se treba pozabaviti tim problemom. 

Da li je narcis nužno i budući manipulator otkrila je Oljača:

- Svaki narcis je i manipulator, ali svaki manipulator nije narcis. Oruđe narcisa je manipulacija. Kako bi postigli određene ciljeve koriste se ovom metodom. 

366443_241028.00_59_35_23.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Kako prepoznati glavne karakteristike narcisoidnog poremećaja kod određenih osoba otkrio je Savić:

- Ovaj poremećaj je više karakterističan za muškarce. Jedan od dijagnostičkih primera kako se utvrđuje jeste nedostatak empatije. Smatram da su žene sklonije empatiji od muškaraca i to je jedan od razloga. Uvek se setim jedne moje klijentkinje i njene rečenice "Moj suprug i ja volimo istu osobu, njega!". Čovek sa ovakvim poremećajem ne može da uvidi da je nekada potrebno staviti tuđe potrebe ispred svojih - rekao je Savić i dodao:

- Nedostatak empatije, arogantan stav i nerealno sagledavanje sopstvenih kapaciteta glavni su kriterijumi kako prepoznati osobu sa narcisoidnim poremećajem. Najveći strah za jednog narcisa jeste da otkrije da je običan, odnosno da nije specifičan u moru drugih ljudi. 

02:59
Biljana Oljača: "Svaki narcis je i manipulator, ali svaki manipulator nije narcis!" Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

05:35
Psiholog izneo analizu: Da li je vaspitanje roditelja moglo da stvori ovakvog monstruma? Izvor: Kurir televizija