Jedanaestoro dece obolelo od meningitisa hospitalizovano je na Klinici za dečije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKCRS). Najmlađi oboleli pacijent ima šest meseci, a najstarije dete 12 godina, piše Klix.

Virusni meningitis je upala mekih moždanica izazvana različitim virusima. Najčešće se pojavljuje tokom leta i jeseni, a oboljenje najviše napada mališane.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da virusni meningitis počinje obično sa simptomima respiratorne infekcije sa kijavicom, povišenom temperaturom i curenjem iz nosa.

dz-obrenovac-2.jpg
Youtube Printscreen/RTV Mag 

- Kada virus dospe do moždane opne izaziva upalu i tada se javljaju tipični simptomi poput jake glavobolje, malaksalosti, mučnine, ukočenosti vrata kada dete ne može da savije vrat unapred... Teži oblici mogu dovesti i do poremećaja svesti, a sve zavisni od imunološkog statusa deteta. Ukoliko ima jak imunitet biće lakši oblik, a ako ima neku hroničnu bolest ili maligno oboljenje stanje može biti znatno teže - navodi dr Milićević i dodaje:

Saša Milićević.jpg
Kurir Televizija 

- U većini slučajeva pacijent prođe lakše, ali ako virus pređe na moždanu strukturu može doći i do upale mozga. Važno je prepoznati oboljenja na vreme. Prenosi se kapljičnim putem vrlo lako te može doći do malih epidemija, a može se desiti i da se pojavi i kod nas jer su virusi u cirkulaciji.

  • Simptomi
  • glavobolja
  • povišena temperatura
  • povraćanje
  • malaksalost
  • ukočen vrat

Pedijatar naglašava i da je bitno da roditelji prate zdravstveno stanje dece i da se nakon pojave simptoma jave lekaru.