Čak dve trećine dece u Srbiji školskog uzrasta nema dovoljnu fizičku aktivnost - najnoviji su rezultati istraživanja. A u Beogradu će biti održan 35. forum Evropske asocijacije profesora fizičkog vaspitanja.

Gošće emisije "Puls Srbije" koja se emituje na kurir televiziji Valerija Mihajlović, profesorka fizičkog vaspitanja i mama i nekadašnja direktorka sportskog centra Jelena Lalović iznele su analize i nove ideje o razvoju dece, kao i šta je to za Srbiju posebno važno kako bi se rešili problemi na koje upozoravaju rezultati ovog istraživanja. 

366443_241028.01_28_15_22.Still019.jpg
Kurir Televizija 

- Devojčice više izbegavaju fizički nastavu od dečaka, to je oduvek bilo tako. U našoj školi postoje određena pravila gde fizičko mora da se radi osim u slučaju lekarskog opravdanja. Deca vole ove časove, a mi se trudimo da ih motivišemo zanimljivom nastavom, nisu u pitanju samo sportovi sa loptom. Posle dvadeset godina rada u školi primetila sam da su generacije sve nespretnije, fali im kvalitetna osnova - rekla je Mihajlović i dodala:

- Nije potrebno preterano rano uvoditi decu u aktivnost. Šest godina je idealno vreme da se počne sa bazičnim sportovima poput gimnastike i plivanja. 

366443_241028.01_29_45_04.Still018.jpg
Kurir Televizija 

Lalović se nadovezala na reči svoje sagovornice i iznela viđenje ovog problema sa svog aspekta:

- Za bavljenje sportom nije potrebna vrhunska lopta i kvalitetna oprema. Dovoljno je krenuti i videti do koje mere je dete zainteresovano. Važno je ne forisrati decu, već ih podstaći da se fokusiraju na ono čime one žele da se bave. Tokom određenih sportova potrebno je fokusirati se do te mere da detetu prođe detinjstvo i tada može doći do zasićenja - rekla je i istakla:

- Ranije je jutarnje razmrdavanje u školama bilo osnovno i obavezno. Možda bi se to danas smatralo kao neka vrsta pritiska, ali je uprkos tome potrebno da postoji obavezna fizička aktivnost u školama bez izbegavanja. 

02:33
Struka o rešenju manjka fizičke aktivnosti kod dece: "Generacije su sve nespretnije, fali im kvalitetna osnova!" Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

04:04
Pedijatar kritikuje roditelje: "Deca sve češće oboljevaju zbog nedostatka fizičke aktivnosti" Izvor: Kurir televizija