Srpski lekari izveli su pravi podvig i spasli život petogodišnjem dečaku iz Tuzle, koji je na urođenu srčanu manu imao i najtežu infekciju aortnog zalistka. Doktori sa Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, na čelu sa kardiohirurgom dr Ivanom Dizdarevićem, izveli su vrlo komlikovanu Rosovu operaciju, koja je trajala pet sati, a dečaka je sada svestan, komunikativan i dobro.

Prof. dr Vladislav Vukomanović, direktor Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" kaže za Kurir da je petogodišnjak iz Tuzle u petak stigao u Institut.

vlad-3.jpg
Printscreen/RTS Prof. dr Vladislav Vukomanović

- Dečak je došao sa dijagnozom bakterijskog endokarditisa, to je najteža infekcija srca, koja je zahvatila aortni zalistak i praktično ga potpuno uništila. Takva bolest dovodi do teških sistemskih poremećaja koje nosi infekcija, do sklonosti ka tromboembolijskim manifestacijama, ka šlogu, oštećenju mozga i drugih organa i organskih sistema. Došao je životno ugrožen sa znacima popuštanja srca i teške infekcije istovremeno. Bio je bled, orošen znojem, ubrzanog disanja, slabijeg pulsa - objašnjava prof. Vukomanović.

Lekari - prof. Vukamanović, dr Saša Popović i asist. dr Staša Krasić uradili su najoptimalniju, potrebnu dijagnostiku i klinički pregled, uzeli detaljnu anamnezu da otkriju šta se i zašto desilo.

1002-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 

- Uradili smo klinički pregled, ultrazvuk srca transtorakalni i transezofagelani i videli da je zalistak inficiran infektivnim materijalom koji visi na njemu i koji je praktično izjeo dva od tri listića tog glavnog krvnog suda - aorte. Postavili smo indikaciju da se uradi kardiohirurška intervencija, obavestili načelnicu kardiohirurgije prof. dr Milu Stajević i dr Ivana Dizdarevića, koji su organizovali nimalo malo ekipu - anestetičarke, perfuzeri, radiolozi, medicinske sestre... - navodi prof. Vukomavić i dodaje:

- Veliki tim koji je trebalo organizovati u ponoć, u petak na subotu. Znali smo da moramo nešto da uradimo, ali opcije lečenja nam nisu išle na ruku. Popravka teško oštećenog zalistka ne obećava mnogo dobar rezultat. Zamena tog zalistka kod deteta tog uzrasta ne dolazi u obzir i ostala je još jedna opcija - tzv. Rovsova operacija, koja se inače radi kod dece koji imaju urođeno problematičan aortni zalistak. A ovaj dečak je umesto tri listića imao dva. Međutim, ono što je imao kao otežavajuću okolnost je infektivni materijal na tim zaliscima. Radilo se o primeni Rosove intervencije u najtežim mogućim uslovima postojanja paranularnog apscesa i teške infekcije čitavog organizma i popuštanja srca - ističe direktor Instituta.

Rosova intervencija, navodi prof. Vukomanović, podrazumeva da se aortni zalistak, koji ne može uspešno ni da se reparira, ni zameni veštačkim, praktično zameni zalistkom plućne arterije.

- Hirurg mora plućnu arteriju praktično da premesti na mesto aorte, izvadi aortni zalistak, a da levu i desnu plućnu arteriju spoji preko specijalnog konduita, sa desnom komorom. Konduit je tubularni krvni sud od veštačkog materijala kojim se povezuje desna komora i plućna arterija s odzirom na to da je zalistak plućne arterije sada postao aortni zalistak - naglašava profesor i dodaje:

operacija shutterstock_2319964453.jpg
Shutterstock 

- Operaciju je izveo dr Ivan Dizdarević sa svojim timom, veoma talentovan i perspektivan kardiohirurg, avantgardan u smislu primene savremenih pedijatrijskih kardiohirirurških procedura, koje se primenjuju u razvijenom svetu. Kada je otvoren grudni koš deteta i kada se izvršila inspekcija i pogledao taj zalistak, videli smo da ništa drugo ne može da pomogne detetu osim te Rosove operacije. Dr Dizdarević se prihvatio tog teškog i veoma rizičnog posla i zajedno sa prof. Milom Stajević i ekipom dete je operisano. Operacija je trajala pet sati, do pet ujutru, a dečak je prevedeno u odeljenje kardiohirurške intenzivne nege i njegovo oporavak je bio veoma uspešan u kratkom periodu. Odvojen je od respiratora za 36 sati i danas je komunikativan, bez aparata, normalno diše, pita za roditelje. Baš bajkovita situacija, tim pre što svaka takva intervencija nosi ogroman rizik da se pacijentšlogira - objašnjava prof. Vukomanović.

Asist. dr Staša Krasić je uradila transezofagealni ultrazvuk nakon operacije, koji je pokazao odličan rezultat.

- Zalistak, koji je bio potpuno uništen i zamenjen zalistkom plućne arterije funkcioniše besprekorno - ističe prof. Vukomanović i dodaje:

- Moguće da će biti potrebna reintervencija za pet do 10 godina, jer taj veštački krvni sud koji povezuje desnu komoru sa plućnom aterijom ne raste zajedno sa detetom, tako da će u nekom trenutku biti potrebno ili da se proširi ili zameni većim.

Ovaj zahvat je prvi put urađen u Institut od naših kardiohirurga, jer je jednu intervenciju ranije uradio inostrani kardiohirurg, ali je u tom slučaju bila elektivna (planirana) intervencija.

- Ali, sada smo prvi put u Srbiji izveli Rosovu operaciju pod ovim teškim uslovima - najtežom mogućom infekcijom zalistka koja ne samo da je napala listiće, već je prsten za koji su ti listići prikačeni, povezani, tako da je hirurški posao bio dodatno bio otežan, jer infekcija već prodirala u zid aorte. U takvim uslovima, hirurška tehnika, postavljanje šavova i svega ostalog je neuporedivo teže nego kod elektivne Rosove operacije - zaključuje prof. Vukomanović.