Pitanje nasledstva i testamenta postaje sve relevantnije u srpskom društvu, gde porodične rasprave oko podele imovineneretko prerastaju u dublje konflikte.Da li su testi i ostavinske rasprave još uvek najveća tačka neslaganja među porodicama u Srbiji? Iako se testament posmatra kao garancija za pravednu raspodelu imovine, mnogi se pitaju da li je to uvek tako. Osim toga mnogi se pitaju da li je moguće da se nasledstvo brzo i efikasno razreši, bez odlaska u sud i potrebene ustanove. Ova pitanja otvaraju mnoge pravne i emotivne aspekte koje su za emisiju "Ni 5 ni 6" koja se emituje na Kurir televiziji objasnili gosti Sava Dedajić, javni beležnik, Aleksandar Vučetić, advokat i Snežana Šantić, udruženje penzionera Stari grad.

Odricanje nasledstva u korist brata, poziv pitanje

Odricanje nasledstva od strane ženskih članova porodice, odnosno sestre u korist brata odavno je praksa u našoj zemlji i zemljama Balkana. Svaka od sestara može očekivati poziv tokom kojeg će biti upitana da li se odriče svog nasledstva, a praksa je pokazala da se potvrdan odgovor podrazumeva. 

sequence-01.00-09-52-00.still004.jpg
Kurir Televizija 

- Takva mera je uvek postojala. Obično je bilo da muški potomak ostaje sa roditeljima i nastavi tu neku porodičnu priču - započeo je Vučetić na šta se Šantić nadovezala: 

- Deca traže svoja prava i tu se stvaraju razni problemi, poput problema oko poreza. Danas je situacija takva da mnogi mladi žele pravedno da podele imovinu svojih roditelja, znači ređe dolazi do takvih situacija. Ja sam u porodici imala baš takav suprotan slučaj, brat je sve ono što mu je ostalo od oca dao sestrama. 

sequence-01.00-04-31-15.still002.jpg
Kurir Televizija 

Na pitanje da li postoji prioritet o nasleđu, odnosno da li članovi porodice koji su se brinuli o preminulom imaju više prava na određeni deo imovine od ostalih članova porodice:

- Formalno ne postoji prioritet. Zakon prepisuje da su naslednici na jednake delove deca i supružnici. Jedino oni koji su doprineli domaćinstvu imaju pravo da se izdvoje iz zaovstavštine da ne bi došlo do nepravednih situacija - rekao je Dedajić i dodao:

sequence-01.00-06-41-23.still003.jpg
Kurir Televizija 

- Pravna svest kod stanovništva je povećana. Postoje mnoge druge pravosudne profesije poput javnih beležnika. Mi nismo savetnici za šta nas često smatraju. Mi ne savetujemo već podučavamo na koji način raspodeliti imovinu. Sve više ljudi dolazi kod nas, a nekada ti razgovori budu vrlo iscrpljujući. Često dođe do toga da ih posavetujem da ne rade ništa. Mnogi nemaju poverenja i u jedno dete koje imaju. Plaše se jedni drugih zato što se svašta dešava.

Za kraj je istakao i zanimljicu činjenicu da mnogi supružnici koji nemaju decu često sklapaju ugovore o zaštiti međusobne imovine kako je drugi i treći redovi rođaka ne bi nasleđivali.

02:29
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O TESTAMENTU: Pre su jedan stan prodavali više puta! Stručnjaci analiziraju: Ovako je pravna sigurnost veća Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

01:37
DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT? Advokat otkrio sve što treba da znate: Zbog ovoga može biti RUŠLJIV Izvor: Kurir televizija