"Situirani slave slavu u restoranima, a mi kupujemo koliko možemo, ne koliko želimo" Kupci se suočavaju sa sezonom slava, Koliko je potrebno prosečnoj porodici?
"Najskuplje je meso, jagnje košta 150 evra, celo jagnje moraš da uzmeš za slavu, i ovca košta 200 evra, prase je isto tu negde oko 100 evra, sira, kajmaka, povrće, voće moraš, skup je život"
Počinje sezona slava, kada domaćini otvaraju vrata svojih domova porodici i prijateljima, a trpeza se puni specijalitetima. Svake godine, slavlje ima i svoju cenu. Na pijacama i u prodavnicama sve je skuplje nego ranije, a pitanje koje mnogi postavljaju glasi: Koliko nas zapravo košta slavska trpeza, kao i da li će neki, uprkos tradiciji, morati da skrate spisak gostiju ili namirnica?
Slavska trpeza uvek odiše bogatstvom – od predjela i salata, preko pečenja, pa sve do kolača. Građani ističu kako se sve teže pronalazi ravnoteža između želja i mogućnosti, s obzirom na to da su cene daleko iznad proseka. Većina veruje da je najbolje kada se obeležava skromno, sa oko 20 gostiju – što danas, uz sve troškove, zahteva minimum 50.000 dinara.
- Skupo nije, te su cene već 5 godina, a sad slavu slavi po mogućnosti ko koliko ima, ko ima više, on slavi veću slavu, ko ima manje, manju slavi.
- Mislim da je to jako skupo, to slave ovi situirani, ja spadam u ovu nižu klasu koja se bori da preživi, borba za životni opstanak, tako da ovi situirani čak ne slave više ni po kućama, nego po restoranima, a treba slaviti u svom domu slavu.
- Najskuplje je meso, jagnje košta 150 evra, celo jagnje moraš da uzmeš za slavu, i ovca košta 200 evra, prase je isto tu negde oko 100 evra, sira, kajmaka, povrće, voće moraš, skup je život - rekli su neki od građana.
Prodavci na pijacama primećuju da su građani postali pažljiviji u kupovini i da biraju manje količine, jer novčanici diktiraju porcije. Ističu da su cene voća i povrća realne, jer se radi o domaćim proizvodima, rezultatima uloženog truda i rada.
- Mi sada imamo povoljne cene, nije toliko skupa pijaca, cene su malo niže. Paprika je pala na 200 dinara, a do pre nedelju dana ili 4-5 dana je bila 300 dinara - 350 dinara.
Meso je i dalje neizostavni deo slavske trpeze, ali se sve više kupuje po principu "koliko možeš, ne koliko želiš". Celo jagnje i prase su retkost – sve češće se biraju manje porcije ili alternativna jela. Cena mesa može značajno opteretiti slavski budžet, posebno kada je u pitanju pečenje. Troškovi se dodatno povećavaju ako vam je potrebna usluga sečenja, pri čemu se cene kreću između 1.500 i 3.500 dinara.P
Osim mesa i povrća, troškovi se uvećavaju zbog pića, kao i slavskih kolača, čija se cena u pekarama kreće između 600 i 1.600 dinara.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
BONUS VIDEO:
VUČIĆ U JEDNODNEVNOJ POSETI BRISELU: Predsednik Srbije u utorak će imati niz važnih sastanaka