U poslednjih mesec i po dana, naše tržište suočilo se s alarmantnim porastom povučenih proizvoda. Više od 80 različitih proizvoda, povučeno je sa tržišta od početka godine, što je izazvalo zabrinutost među potrošačima, koji se pitaju kako nebezbedni proizvodi uopšte dospevaju na police prodavnica. Detalje o ovoj temi za Kurir televiziju otkrila je Magdalina Milanović.

Blenderi, lutke, roboti, kobasice i sokovi, pa čak i lek koji skoro svaki građanin ima u svojoj kućnoj apoteci predstavljaju samo deo proizvoda koji su nedavno povučeni sa tržišta.

- Kada vidim da se to desilo u nekom trgovinskom lancu gde sam ja nešto kupila, onda proverim spisak proizvoda da nije tu slučajno nešto što ja imam kod kuće.

366451_241028.00_18_30_05.Still008.jpg
Kurir Televizija 

- Ono što je sigurno je da se više uopšte ne vodi računa o kvalitetu, da je inspekcija slaba, da to treba da se kontroliše. I ne samo za te neke igračke što sam video da su povukli, nego i za hranu jednostavno, i za sve namirnice - rekli su neki od građana.

Najčešće uklonjeni proizvodi u Srbiju su stizali iz inostranstva.

- Kada je u pitanju bezbednost hrane možemo reći da se rigorozna kontrola sprovodi u velikim trgovisnkim lancima, i tu smo bezbedni. Veliki proizvođači vode računa o svojoj reputaciji, i veliki trgovniski lanci imaju svoje interne kontrole , njihovi standardi su vrlo često i rigorozniji od onog što se zakonom od njih zahteva - rekla je Svetlana Stanišić, profesorka fizičke hemije. 

Veliki domaći proizvođači takođe imaju rigoroznu kontrolu, a proizvodi koji se smatraju problematičnim jesu oni koji se prodaju na pijaci, kioscima i po ulicama. Međutim, Srbija nije jedina koja se bori sa takvim nepravilnostima. O tome je govorila Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača:

366451_241028.00_19_32_14.Still007.jpg
Kurir Televizija 

- Imamo na primer u Nemačkoj slučaj kada se u lancu ishrane kokošaka našao dioksin, kancerogena materija, pa je naloženo uništavanje ogromne količine i jaja, i kokošaka i pilića. Kod nas isto imamo slučaje da se na primer nebezbedni fiš fingersi u kojima su pronađene riblje kosti, a znamo da to uglavnom konzumiraju deca.

Lista neispravnih neprehrambenih proizvoda, objavljuju se na sajtu NEPRO. Kada se objavi da je određeni proizvod nebezbedan, potrošači imaju pravo na povraćaj sredstava, sve što treba je da ga odnesu kod trgovca. Refundacija će važiti i bez fiskalnog računa.

03:17
Tržište u Srbiji suočava se sa alarmantnim povlačenjem proizvoda iz trgovina!  Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

03:25
Kupci se suočavaju sa sezonom slava, Koliko je potrebno prosečnoj porodici? Izvor: Kurir televizija