Više od 50 odsto populacije zaraženo je heliko bakterijom, upozorava Svetska Zdravstvena Organizacija. Možemo se inficirati bilo gde, jer je prisutna gotovo svuda - od predmeta koje svakodnevno koristimo, pa sve do hrane. Najteža komplikacija je karcinom želudca. Od 60 odsto inficiranih, skoro pet procenata njih dobije karcinom želuca. 

Reč je o bakteriji koja je veoma rasprostranjena, a ukoliko se ne leči može dovesti do ozbiljnih infekcija. Problemi počinju mučninom, gađenjem, nadimanjem, kiselinom, brzom zasićenošću, ali i ne tako specifičnim simptomima kao što je iznenadno mršavljenje. 

Zaraženi neretko ne osećaju simptome, a infekcija može početi još u dečjem dobu. Najčešće se prenosi kapljičnim putem i ličnim kontaktom. Anemija, teško gutanje, povraćanje krvi samo su neke od komplikacija do kojih dovodi. Prvi korak u tom slučaju - gastrosokopija.

- Ona za razliku od svih drugih izazova pogodna sredina je kisela sredina. Znači želudac koji luči kiselinu on ne voli baznu sredinu, alkalnu. I zato ona ima pretenziju u želucu. Prenosi se sa osobe na osobu - rekao je Vojislav Perišić, gastroenterolog.

366451_241028.00_22_53_16.Still012.jpg
Kurir Televizija 

Preterana količina lekova, pušenje, loša ishrana sve su to navike koje ubrzavaju nastanak tegoba. Nutricionisti savetuju da zaraženi izbegavaju masnu hranu, namirnice koje sadrže gluten, kafu i alkohol, a da što više konzumiraju voće, povrće, orašaste plodove i čajeve. Na tu temu govorila je Verica Đokić, nutricionistkinja:

- Prva stvar je da dobro kombinujemo hranu. Da ne mešamo ugljene hidrate i proteine jer zapravo kombinacija ove dve kategorije namirnica najviše imponuje njenom daljem razvijanju. Isto tako ne smemo da mešamo mlečne proizvode i kiselo voće. Dakle, kombinacije treba da nam budu što čistije, što jasnije da ne stavljamo previše sastojaka u jedan obrok. Znači da nam obroci budu jednostavni.

Prema najnovijim istraživanjima, heliko bakterija može da poveća rizik od pojave Alchajmerove bolesti. Stručnjaci savetuju da vodimo računa o higijeni, ishrani, fizičkoj aktivnosti kako bismo se što lakše izborili sa tom infekcijom.

03:07
50 odsto polulacije zaraženo je heliko bakterijom, a evo do kakvih komplikacija dovodi! Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

03:04
Rakija: Zdravlje ili opasnost?  Izvor: Kurir televizija