Mladić iz El Salvadora, oduševljen mogućnošću da prvi put poseti Evropu, i svoju avanturu započne baš u Srbiji, našao se pred jednim izazovom koji mu stvara ne tako mali problem.

Objasnivši u svojoj Redit objavi da početkom sledeće godine planira solo putovanje u Srbiju, za koje se već uveliko priprema u vidu učenja srpskog jezika, zanimalo ga je koliko je naša zemlja bezbedna, posebno za solo putnika. Pošto su oko pitanja bezbednosti najviše zabrinuti njegovi roditelji.

"Zdravo. Ja sam iz El Salvadora i želim da posetim vašu zemlju. Imam američku vizu i mogu je iskoristiti za putovanje, pa zašto da ne. Problem je u tome što se moja porodica plaši jer želim to da uradim sam, ali u isto vreme želim da doživim avanturu na mestima koja retko posećuju moji sunarodnici (da, želim da budem daleko od njih malo).

Is Serbia safe for a male solo traveller?
byu/lksgman inAskSerbia

Takođe učim srpski kako bih ispoštovao vašu zemlju i kulturu, i možda imao bolju komunikaciju. Planiram da dođem u aprilu na najmanje 9 dana, pa me zanima da li postoje neki rizici za turiste ili stvari na koje treba da obratim pažnju. Ovo će mi biti prvo putovanje u Evropu uopšte. Svaka pomoć bi bila dobrodošla. Hvala", napisao je on.

"Sigurnije od Pariza ili Londona"

Srbi i stranci su mu u komentarima napisali da nema potrebe za brigom i da će Srbija biti sigurna destinacija za njegovo solo putovanje.

"Ne brini, sto posto sigurnije od Pariza ili Londona. Dođi i zabavi se!", "Sigurnija od skoro svih drugih prestonica Zapadne Evrope. Jedina prevara koja mi pada na pamet jesu lažni su taksisti, ali tako je u svakoj zemlji", "Živim u Kanadi, ali se u Srbiji se osećam mnogo sigurnije. Nema beskućnika svuda, nema opasnosti kao u Kanadi. Često sam šetao sam posle ponoći i nikada nisam imao problema", "Dođi brate naš garantujemo ti bezbednost", pisali su mu oni.

Tu su se našli i duhoviti komentari od kojih se jedan posebno izdvojio, a koji glasi:

"Budi oprezan. Napašće te ćevapi i pregaziće te rakija".

Kurir/Blic