Slušaj vest

Mila Morozova iz Rusije u svojoj ispovesti otkriva šta je dobro u životu u Srbiji, zemlji koja joj se na početku uopšte nije dopala.

"Priznajem, u početku mi se Srbija nije dopala. Suprug i ja smo se preselili u Beograd krajem jula 2023. i već u prvih mesec dana shvatili smo da ne želimo da ostanemo dugo. Skoro da nam se ništa nije dopalo. Proveli smo pet meseci u Srbiji, posetili susedne balkanske zemlje, ali još nismo odlučili gde ćemo dalje. Zato smo na kraju godine kupili karte za Rusiju da provedemo novogodišnje praznike sa najmilijima u našem rodnom Jaroslavlju, da izdahnemo i napravimo nove planove.

Par meseci nakon odlaska, emocije su se smirile i počela sam češće da razmišljam o prednostima zemlje. Ponovo sam se suočila sa surovim urbanim okruženjem Jaroslavlja. Blato, terenski uslovi i parkur naveli su me da pomislim da smo u Srbiji živeli bolje. Poređenja radi, pokazalo se da je uvek prijatno šetati lokalnim gradovima u bilo koje doba godine, imate gde da se zabavite vikendom, a lako je i putovati iz Srbije u druge zemlje. Reći ću vam šta je još dobro u Srbiji.

Interesantna kuhinja

Srpska kuhinja je veoma izdašna. Uglavnom se sastoji od jela od mesa. Meštani vole i mlečne proizvode, posebno sir i kajmak, koji bih opisala kao slanu gustu pavlaku. Konzistencija je nešto između putera i pavlake. Pre svega, probali smo hitove srpske kuhinje - ćevape i pljeskavicu. Ćevapi izgledaju kao sočne kobasice od goveđeg, svinjskog ili jagnjećeg mesa, servirani u pita somunu uz prženi luk i kajmak. Imaju bogat mesni ukus i neverovatnu aromu logorske vatre. Posle bureka sa mesom, čevapi su moje omiljeno jelo srpske kuhinje.

Svidela mi se i pljeskavica - mleveni kotlet od svinjskog i junećeg mesa, ponekad i jagnjećeg mesa. Peče se na roštilju i servira se uz lepinju i sitno seckani luk. Zapravo, pljeskavica je ćevap, samo drugačijeg oblika i bez kajmaka. Ipak, za mene je hit srpske kuhinje burek. To je velika okrugla pita od lisnatog testa sa raznim filovima - mesom, krompirom, sirom. Svaki burek je odličan, ali burek sa mesom je pogodio moje srce. Prvih mesec dana u Srbiji primetili smo odličnu pekaru u našem kraju i tamo smo kupovali samo burek. Toliko je zasitno da nakon jedne porcije nisam mogla da se pomerim nekoliko sati.

Nemoguće je nabrojati sve vrste kobasica koje prave u Srbiji, ali među mesnim proizvodima izdvaja se pršuta. Opšta karakteristika lokalne kuhinje? Srbi ne štede na soli i začinima. Ako iz nekog razloga ne volite srpsku kuhinju, ima dosta drugih mesta u Beogradu i Novom Sadu. Čini mi se da u Srbiji možete da pronađete kafić ili restoran sa bilo kojom kuhinjom na svetu, samo treba da postavite cilj. Na primer, u Beogradu sam probala pravi kubanski Mojito u kafiću koji vodi Kubanac. Jela sam i klasičnu napuljsku picu.

knez-mihailova.jpg
Shutterstock 

Gostoljubivi Srbi

Ni u jednoj drugoj zemlji ljudi nisu osećali simpatije prema meni samo zato što sam Ruskinja. Čim sam u apoteci, prodavnici, kafiću ili policijskoj stanici rekla da sam iz Rusije, Srbi su se osmehnuli i pokušali da izgovore nekoliko reči na ruskom. Često sam se osećala kao drag gost, kome bi meštani uvek pritekli u pomoć.

Kako su objasnili vodiči sa kojima smo išli u Đerdapsku klisuru i Nacionalni park Tara, to je stvar istorijskog sećanja. Rusija je u 19. veku pomogla Srbiji da se osamostali od Osmanskog carstva, a krajem 20. veka podržala je u sukobu sa NATO-om. Srbi to pamte i još uvek cene prijateljstvo sa Rusijom.

Ali, po mom mišljenju, više se radi o biznisu i bliskim odnosima između dve zemlje u sadašnjosti. Između zemalja postoji i razmena studenata. Na primer, upoznala sam Srpkinju koja je dve godine studirala u Moskvi kao student na razmeni, a zatim je radila u ruskim pozorištima i organizovala turneje. A zaposleni u firmi u kojoj sam uzela polisu za boravišnu dozvolu, rado je prijavio da sam kao dete naučila ruski i otišla u Rusiju na nekoliko meseci.

Udobno urbano okruženje

U Beogradu i Novom Sadu ima mnogo parkova i trgova, a prijatno je šetati obalom Dunava uz nasip. Duž ruta često postoje biciklističke staze. Takođe sam primetila da u gradovima Srbije ima mnogo stajališta javnog prevoza. Nalaze se na svakih 200-300 metara. Postoji posebna linija za autobuse i trolejbuse. Na elektronskim tablama su prikazani nazivi stajališta, spisak ruta i red vožnje. Počeli su da se aktivno postavljaju u Beogradu u jesen 2023. godine. Do decembra, elektronske table su postavljene na skoro svim stajalištima. Generalno, primetno je da se gradovi razvijaju. U prestonici stalno grade dečja igrališta, menjaju tende na autobuskim stanicama i pokušavaju da se bore protiv spontanog parkiranja - za sada izgradnjom parking mesta, ali ovo je već dobar početak. Srbija ima dobro organizovan odmor na plaži, iako nema izlaz na more. U Beogradu se nalazi Ada Ciganlija sa opremljenom šljunkovitom plažom. Pored uobičajenog opuštanja, ovde možete da idete na vožnju čamcem, ronjenje i vaterpolo. Takođe ima fudbalski teren, teniski teren, kafić i prostore za roštilj. Generalno, možete da odete tamo na ceo dan i da vam ne dosadi".

(Kurir.rs/Mondo)