Savremena mađarska kuhinja začinjena tradicijom Dana svetog Martina: Nalaže da se jede guščije meso i da se zalije bar čašom mladog vina
Na Dan svetog Martina, koji se obeležava 11. novembra, mađarska tradicija nalaže da se jede guščije meso i da se zalije bar čašom mladog vina, kako ne biste ostali gladni i žedni cele godine. Mnoge su priče, legende i običaji vezani za ovaj praznik, a Mađarski kulturni centar (Collegium Hungaricum Beograd) predstavio ih je Beogradu kroz novu vrstu mađarske gastronomije, koja spaja kulinarsku tradiciju sa Mišelinovim priznanjima.
Prema legendi, Martin, sin rimskog tribuna rođen u Mađarskoj, bio je vojnik Rimskog carstva i jedne hladne noći u Francuskoj pola svog ogrtača je dao prosjaku. Iste noći Martinu se u snu prikazao Isus u tom ogrtaču, preobrazivši tako vojnika u božijeg slugu i propovednika hrišćanstva, čiji je život bio ispunjen nizom čuda i izlečenja.
A kakve veze ima Sveti Martin sa guskama? Budući ponizan, nije želeo da bude izabran za biskupa Tura 371. godine, te se sakrio među guske, koje su ga izdale gakanjem. Koliko je ovaj svetac značajan za Mađarsku govori i činjenica da je kolevka mađarskog hrišćanstva, benediktinska opatija Panonhalma posvećena upravo njemu, a brojni su običaji i verovanja vezani za praznovanje dana posvećenog Svetom Martinu. Na primer, ako Sveti Martin dođe na belom konju, tačnije ako pada sneg, zima će biti blaga, a ako dođe na smeđem konju, biće hladna, ako sanjate u noći Svetog Martina, bićete srećni, itd. Zapravo, Dan svetog Martina je u Mađarskoj poslednji dan pred božićni post, dan kada se sme, ali i valja, dobro pojesti i popiti.
Mađarska, koja danas ima 75 restorana u Mišelnovom vodiču (što ovenčanih zvezdicama, što sa Mišelinovom preporukom), Dan svetog Martina proslavlja spajajući bogatu kulinarsku tradiciju i kreativnost savremene gastronomije. Upravo u želji da taj jedinstveni spoj predstavi Beogradu, Mađarski kulturni centar pozvao je 14. novembra u naš grad vrhunskog šefa Gabora Langera, čije je kulinarsko umeće nagrađeno Mišelinovom preporukom. Puter od šampanjca, guščja pašteta (foie gras), pačeća čorba i pačeća prsa, slana karamela i bela čokolada sa marakujom bili su na meniju praćeni pažljivim izborom vina i šampanjca. Tako je šef koji vodi restoran na imanju "Kreinbacher" u poznatoj mađarskoj vinskoj regiji Šomlo, izabrao da šampanjac "Kreinbacher Brut Nature" prati guščju džigericu na žaru.
Ukoliko i vi želite da uživate u savremenoj mađarskoj kuhinji začinjenoj tradicijom Dana svetog Martina, ne morate putovati u Mađarsku. Beogradski restoran Dorian Gray će narednih 14 dana na meniju nuditi jela koja je kreirao Mišelinovom preporukom ovenčan šef Gabor Langer.
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti