"Svi prelaze da jedu neko zelenilo" Tradicionalni svinjokolj u sremskom selu Voganj okupio domaćine: "Bitno je da se mladima pokaže kako se nekada živelo!"
Na Dan republike se u srpskim selima odavnina održavao svinjokolj. Iako je tradicionalan način obrade mesa pomalo zaboravljen, u nekim krajevima naše zemlje ga i dalje neguju. Tako je u sremskom selu Voganj.
U bivšoj Jugoslaviji svinjokolj se u selima obavljao uglavnom 29. novembra, na Dan republike. To je bio neradan dan, te su mnogi koristili slobodno vreme da završe zimske poslove. Svinjokolj je i danas prva asocijacija na to, na šta nas podsećaju u sremskom selu Voganj.
- Došli smo do zadovoljavajućeg stanja. Ova manifestacija važna je radi tradicije, kao i da se ne zaborave stari običaji - rekao je Batojka Delić, domaćin iz Vognja.
- Bitno je da se održava kako bi se mladima pokazalo kako se nekad živelo i kako se nekad radilo. Svi prelaze da jedu neko zelenilo, a ovo je čisto meso, farmerska roba - rekao je Jova Matić.
Osim klasične obrade mesa, Voganjci su gostima prikazali i kako se pravi kobasica i kako se prave čvarci. Interesantno je da se od čak 50 kilograma masti dobije samo sedam kilograma čvaraka. Žene su za svinjokolj imale svoje obaveze, a to je da pripreme trpezu.
- Tema je bila šta se jede kad se kolje - istakla je Kocana Kolesar, domaćica iz Kucure.
Sneg je dodatno osvežio atmosferu i mnoge podsetio na detinjstvo i mladost. Uživalo se i uz degustaciju suhomesnatih proizvoda.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
OVAKO OSTALI MEŠTANI OBELEŽAVAJU SVINJOKOLJ:
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta