Ako prelazite s posne na mrsnu hranu ovako treba da se hranite: Jednu stvar nikako ne smete da radite! Ovi saveti su zlata vredni
Umereno se hranite u vreme praznika
Božićni post počinje 28. novembra, a završava se 7. januara. Lekari upozoravaju da prejedanje u vreme novogodišnjih i božićnih praznika može biti opasno po zdravlje kao i nagli prelazak s posne na mrsnu hranu nakon posta.
Prejedanje može da izazove napetost i nadutost u stomaku, gorušicu, podrigivanje, grčeve u crevima, dok kod osoba koje imaju čir, gastritis ili kilu prežderavanje samo može dodatno da pogorša stanje.
Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu, rekla je za Kurir da treba izbegavati dimljeno, masno meso, pohovano u fritezi i proizvode od mesa s velikom količinom aditiva i soli.
- Gorušica se manifestuje pečenjem i žarenjem iza grudne kosti, podrigivanjem, suvim kašljem, promuklošću, grebanjem u grlu i osećajem kiseline u ždrelu. I u tom slučaju je potrebno izbegavati visokomasnu hranu jer ona opušta kružni mišić na prelazu jednjaka u želudac i tako olakšava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Treba izbegavati horizontalan položaj neko vreme posle jela, jake steznike i kaiševe, prejedanje, velike količine supe ili čorbe koje uz prateći obrok zapreminom opterete želudac, od alkohola treba posebno izbegavati vino i pivo, gazirane sokove i brzu hranu.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je dao je i savete kako se hraniti nakon posta.
- Nakon višenedeljnog posta većina ljudi se vraća uobičajenoj ishrani, ne vodeći računa o činjenici da se njihova ishrana u periodu posta značajno razlikovala od uobičajene ishrane. Za vreme posta iz ishrane se izbacuju namirnice životinjskog porekla i osnovu dnevne ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba. Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne začinjene hrane.
- Međutim, po završetku posta, na prazničnoj trpezi sačekaće nas sve ono čega smo se, u toku posta, odrekli. Voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, pečenjem, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a na prazničnoj trpezi će se naći i alkohol. Ukoliko uz ovako kaloričan obrok zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku.
Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen.
- Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na tri do pet obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba započeti sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno - savetuje "Batut":
- Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, prvo tr
eba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko, odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti. U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova.
- U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je i da vodimo računa o načinu pripreme hrane. Kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je reč o pripremi hrane. Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoleti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito posle posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme - zaključuj "Batut".
NE SMETE DA BUDETE LIČNI NA OVOM MESTU, MORATE DA SE PONAŠATE ODGOVORNO! Predsednik Vučić uputio jasnu poruku građanima (VIDEO)