Ovo je detaljni cenovnik sa pijaca širom Srbije! Ko još nije pripremio trpezu za Božićne praznike, preti vam tanji novčanik - po kilogramu treba čak...
Danas se posti, a sutra se mrsi. Danima unazad građani kupuju sve potrepštine kako bi uoči, i na dan Božića, za porodičnim stolom imali sve neophodno. Novinarka Aleksandra Orlić, obišla je lokalnu pijacu da proveri šta se to priprema i po kojim cenama se nabavlja.
- Ako jelovnik iz reči pretočimo u cifre, na subotičkim pijacama se pasulj može pazariti po ceni od 200 dinara za sitni i 500 za krupniji. Koštunjavo voće, odnosno orasi, bademi i lešnici koštaju oko 1.200 dinara, a suvo grožđe oko 500 dinara, dok su sveže pomorandže 180, a jabuke do 150 dinara. Sasvim razumljivo najveći izdatak je roba u ribarnicama i mesarama - istakla je Orlić i dodala:
- Cena pastrmke po kilogramu, u Subotici, je 850, smuđ iznosi 1.400, a som za dve stotine manje, dok je mrsno meso poput kilograma junetine 1.200 dinara, svinjskog buta 800, a može se naći i rolovana prasetina za 1.400 dinara. Gde se mrsi tu su i sitni kolači čija cena ne prelazi 1.500 dinara po ovalu.
Na Badnji dan vernici poste, ovo je ujedno i poslednji dan posta koji traje od 28. novembra, da bi se već sutra pričestili. Gužve su u ribarnicama širom zemlje, a kako to izgleda u Sremskoj Mitrovici, otkrila je novinarka Aleksandra Dražić. istakla je kako vlasnik jedne od ribarnica ima toliko posla da nije uspeo da nađe vremena da razgovara sa nama.
- Cena očišćene ribe kada je u pitanju pastrmka kreće se od 800 do 850 dinara. Za kečigu mora da se izvdoji oko 1.200 dinara po kilogramu, a prodaje se čak i pečena riba.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
VUČIĆ ČESTITAO NAJRADOSNIJI PRAZNIK Božić nas inspiriše da otvorimo svoja srca! Mir i ljubav ostaje naš čvrsti oslonac i tačka okupljanja oko najviših vrednosti