Vojvođanski tajkun se sumnjiči da je zajedno s visokim funkcionerima DS učestvovao u malverzacijama sa zemljištem teškim četiri miliona evra

BEOGRAD - Kao u američkim filmovima, sprega funkcionera, tajkuna i policije!
Zamenik načelnika UKP i šef radne grupe za ispitivanje 24 sporne privatizacije sprečio je hapšenje tajkuna Petra Matijevića, otkriva Kurir.

Sve je počelo kad je policija, po nalogu tužioca, počela da istražuje malverzacije s dodelom građevinskog zemljišta u Novom Sadu preduzeću Industrija mesa „Matijević“.

Šok za inspektore

- Inspektori su otišli kod Petra Matijevića kako bi ga saslušali, odnosno istražili prevaru tešku četiri miliona evra. Reč je o zakupu na 80 godina 1.174 kvadrata građevinskog zemljišta na uglu Futoškog puta i Novog bulevara, koji je na sumnjiv način bio prebačen na „Aleksandar gradnju“. Ta firma je tu izgradila hotel „Holidej in“, koji ima 650 kvadrata više nego što je propisano - objašnjava naš izvor i otkriva šokantnu scenu iz kabineta ovog tajkuna: - Kad su inspektori došli kod ovog biznismena da sprovedu istragu i pregledaju dokumentaciju, pored njega je stajala žena. Pre nego što su policajci izustili bilo šta, usledilo je pitanje tajkuna Matijevića: „Gospodo, poznajete li vi ovu ženu?“ Nakon što je usledio negativan odgovor, vojvođanski biznismen im je pojasnio: „Ovo je supruga vašeg šefa Bogdana Pušića!“ Inspektori su bili iznenađeni i odmah su se obratili svom nadređenom, koji im je rekao da, bez obzira na sve, nastave da rade svoj posao.

Ništa od prijave

Nakon istražnih radnji i pregleda dokumentacije, inspektori su 7. avgusta 2013. godine otišli na sastanak na kojem su bili apelacioni tužilac u Novom Sadu Đorđe Ostojić i zamenice višeg javnog tužioca Ljiljana Tomić i Slobodanka Jovičić. Oni su na osnovu svih dokaza, dokumenata, saslušanja i informacija tražili da se pripremi krivična prijava protiv Borislava Novakovića, tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada i potpredsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke (zamenika Dušana Elezovića), Tatjane Gašović, njegove pomoćnice u Zavodu, Svetlane Bajić, pravnika u ovoj gradskoj firmi, kao i rukovodioca Službe za pravne poslove Milana Sučevića, i to zbog zloupotrebe službenog položaja. Zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i poreske utaje naloženo je da se pripreme krivične prijave protiv Petra Matijevića, vlasnika IM „Matijević“, Milana Jozanova, direktora u ovoj firmi, Vojislava Gajića, vlasnika „Aleksandar gradnje“, i Zorana Ćuluma, nekadašnjeg direktora „Aleksandar gradnje“, a sada direktora Regionalnog centra Novi Sad Rajfajzen banke.

Osumnjičeni su napravili štetu budžetu Novog Sada i Srbije u iznosu od milion evra, dok je Matijević sebi pribavio imovinsku korist od 2,5 miliona evra, a „Aleksandar gradnja“ oko 500.000 evra.

Hteli da hapse

Po dogovoru s tužiocima, trebalo je da budu uhapšeni i da im se odredi policijsko zadržavanje od 48 sati.

- Međutim, do toga nikad nije došlo. Kad su inspektori hteli da sprovedu dogovoreno, stigao je nalog od Bogdana Pušića da se ta akcija privremeno obustavi, i to bez ikakvog objašnjenja - zaključuje naš izvor.

Kurir nije uspeo da stupi u kontakt s Petrom Matijevićem kako bi čuo i njegovu stranu priče.

Stop policajcima koji su korumpirani

Direktor srpske policije Milorad Veljović izjavio je juče, povodom hapšenja policijskih službenika u Valjevu, da Direkcija policije pruža potpunu podršku Sektoru unutrašnje kontrole u borbi protiv kriminala, korupcije i zloupotreba u MUP, prenosi Tanjug.

- Direkcija policije je i u ovom slučaju pružila maksimalnu pomoć i podršku Sektoru unutrašnje kontrole kako bismo iskorenili kriminal i korupciju u sopstvenim redovima. Tom akcijom nije stavljena tačka na obračun protiv korumpiranih pripadnika policije - rekao je direktor policije i poručio da će uspešnost u borbi protiv kriminala i korupcije biti povod i ocena da se u određenom broju policijskih uprava izvrše određene kadrovske promene.

U Valjevu su uhapšeni Dejan Subotić, šef Odseka za suzbijanje kriminaliteta, i Milan Ćulafić, vođa grupe za suzbijanje narkomanije, zbog sumnje da su primali mito.

Veza Gordane Pušić, Pajtića i Elezovića

Supruga Bogdana Pušića je visokopozicionirana kod vojvođanskog premijera Bojana Pajtića. Njihovo poznanstvo traje još od studentskih dana, a nastavilo se kroz sve institucije i preduzeća koja kontroliše Pajtić, odnosno DS.

Nakon izbora 2012, kad je Demokratska stranka izgubila vlast u Novom Sadu, predsednik Vlade Vojvodine dovodi Pušićevu za zamenicu sekretara za obrazovanje i nauku. Pre toga je četiri godine bila gradski sekretar za komunalne poslove i raspolagala gotovo polovinom gradskog budžeta. Na tu funkciju došla je 2008. godine, i to sa pozicije člana Upravnog odbora i savetnika direktora Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića, koji je donedavno bio konzul u Trstu, a za čije vreme je bilo brojnih malverzacija. Pored svega toga, i dalje je u UO Instituta „Sremska Kamenica“, dok je predsednik UO Dušan Elezović. Zanimljivo je da je i u ovoj medicinskoj ustanovi bilo brojnih sumnjivih poslova. Da li se Gordana Pušić dovodi na mesta gde je u igri veliki novac zato što je stručna ili zato što ima supruga na visokom položaju u MUP, prosudite sami!

Gordana Pušić

Milorad Veljović

Ivica Dačić

Bogdan Pušić: Ništa od navedenog nije tačno

Bogdan Pušić u razgovoru za Kurir tvrdi da ništa od navedenog nije tačno, mada je, priznaje, i on čuo priče o njegovoj ženi i Matijeviću.

- Nemam nikakve veze s malverzacijama s građevinskim zemljištem u Novom Sadu. To radi druga grupa. Ne znam ni o kom zemljištu pričate - kaže Pušić, a na pitanje šta je njegova supruga radila kod Matijevića u kabinetu kad su došli inspektori da ga saslušavaju, kaže:
- Molim? To je apsolutna laž. Čuo sam da se to priča, ali to je laž. Ona ne poznaje Matijevića - kaže on. Pušić ističe da nije stopirao hapšenje Matijevića.

- Nisam uključen u tu ekipu, nemam ništa s tim. To je zatvorena istraga, meni se ne referiše. To radi služba za suzbijanje kriminaliteta. Ništa od toga što me pitate nije tačno - kaže zamenik šefa UKP.

Dačić će sve istražiti

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istražiće sve informacije i budite sigurni da neće biti zaštićenih, tvrdi izvor iz Dačićevog kabineta.

- Ako je to tačno, to je nedopustivo, pogotovu što je reč o policajcima koji moraju da hvataju kriminalce, a ne da ih štite - kaže naš sagovornik. Ivica Dačić nije se odazivao na pozive novinara Kurira.

Gordana Pušić: Ne poznajem Matijevića

I njegova supruga Gordana Pušić tvrdi da ne poznaje Matijevića i da ništa od navedenog nije tačno.

- Ja sam šokirana. Petra Matijevića ne poznajem lično, u životu ga nisam videla! To je potpuna laž - kaže Pušićeva.