Gordana Pušić, supruga zamenika načelnika UKP Bogdana Pušića, zajedno s funkcionerima DS Borislavom Novakovićem i Dušanom Elezovićem učestvovala u izvlačenju miliona iz kase Novog Sada, koji su potom otišli za izbornu kampanju demokrata!

BEOGRAD - Nižu afere kao da su biseri!
Sekretar za komunalne poslove u Novom Sadu Gordana Pušić donela je odluku da Borislav Novaković, direktor Zavoda za izgradnju, neposredno pre raspisivanja izbora 2012. godine, prebaci pet miliona evra avansa firmi Dušana Borovice za izgradnju Bulevara Evrope u Novom Sadu. „Borovica transport“ ubrzo odlazi u stečaj a da ni lopatu nije zabio, dok novac uplaćen toj firmi troši visoki funkcioner Demokratske stranke Dušan Elezović, i to za izbornu kampanju DS (?!). Na kraju, umesto da odgovaraju zbog milionskih malverzacija, istragu stopira zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije i Gordanin suprug Bogdan Pušić.

Otimanje novca

Tako je ukratko izgledala sprega državnih funkcionera, biznismena i policije u otimanju državnih para! Preciznije, to je izgledalo ovako:
- Direktor Zavoda za izgradnju grada i potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Boris Novaković pred izbore 2012. godine sproveo je tender za izgradnju četvrte deonice Bulevara Evrope i odmah je firmi „Borovica transport“ uplatio pet miliona evra avansa. Uz to kompanija „Borovica transport“ nikad nije dostavila neopozivu bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla, koja iznosi oko pet odsto od ukupne vrednosti investicije. U ovom poslu je Novakoviću direktno nadređena bila kadar DS Gordana Pušić, koja je učestvovala u celom postupku prebacivanja novca. Ta firma ni pre ni posle uplate nije uradila ništa na toj deonici, već je ubrzo nakon toga otišla u stečaj! Međutim, novac nije nestao, već sumnja da je završio u izbornoj kampanji Demokratske stranke ko je vodio predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Elezović - otkriva naš izvor.

Do svih ovih informacija došla je i policija, koja je o ovoj malverzaciji prikupila dovoljno dokaza. Međutim, istraga je naprasno, preko noći, stopirana i dosad još niko nije procesuiran.
- I običnom laiku je jasno kome je motiv u policiji da se zaustavi istraga. Tu nema dileme da je umešan Bogdan Pušić - kaže naš izvor iz MUP.

Inače, naš izvor otkriva da u mnogim malverzacijama učestvuje gotovo isti tim ljudi iz biznisa i DS.

Hapšenje zbog kredita

- Tako je, recimo, maja ove godine uhapšen Dušan Borovica jer je od Razvojne banke Vojvodine nezakonito dobio 25 miliona evra. Ne treba biti genije da bi se zaključilo da su Razvojnom bankom Vojvodine upravljali upravo funkcioneri Demokratske stranke - objašnjava on.

Podsećamo da je Gordana Pušić na mesto gradskog sekretara za komunalne poslove došla 2008. godine s pozicije člana UO i savetnika direktora Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića - a tu su takođe uočene brojne sumnjive radnje - i da se zajedno sa Elezovićem nalazi u UO Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Mitrovica. Takođe, i ova ustanova se često pojavljivala u medijima zbog sumnjivih poslova.

Gordana Pušić, Dušan Elezović i Borislav Novaković

Zavod za izgradnju grada: Podneli smo krivične prijave

U Zavodu za izgradnju grada Novog Sada potvrdili su za Kurir da su raskinuli dva ugovora vezana za izgradnju četvrte deonice Bulevara Evrope iz 2011. godine, koje je tadašnje rukovodstvo ZIG zaključilo s preduzećem „Borovica Transport“ iz Rume. ZIG je takođe podneo tužbu protiv preduzeća „Borovica Transport“ za povraćaj neopravdanog dela uplaćenog avansa u visini od oko 462 miliona dinara.

- Važno je napomenuti da su u ZIG trenutno u toku pripreme, nakon dobijanja saglasnosti od strane Gradskog veća, za pokretanje postupaka javnih nabavki za izgradnju mosta na kanalu DTD, na trasi Bulevara Evrope i za izgradnju saobraćajnice sa ciljem da se i pored svih nepovoljnih okolnosti završi realizacija jedne od kapitalnih investicija u Novom Sadu - rekli su nam u ZIG.

Tajac: Svi učesnici ćute

Do zaključenja ovog broja nismo uspeli da stupimo u kontakt s Gordanom Pušić, Borislavom Novakovićem i Dušanom Elezovićem. Oni ili nisu odgovarali na telefonske pozive, ili su bili nedostupni.

Bogdan Pušić: Nemam veze s tim

Bogdan Pušić, iako zamenik načelnika UKP, pod čijom ingerencijom su sve istrage u zemlji, kaže da nema veze s ovim slučajem.
- Uopšte ne znam o čemu se radi, jer takve istrage vodi Služba za suzbijanje kriminala i ja s tim nemam nikakve veze - kratko je za Kurir rekao Pušić, koji je inače nadređeni ovoj službi za suzbijanja kriminala.