Građani od banaka uzimaju dinare jer im to obezbeđuje zaštitu od valutnog rizika

BEOGRAD - Sve se lakše i brže zadužujemo.
Bez obzira na to što su građani sve oprezniji kad treba da se zaduže, gotovinski krediti, i to dinarski, i dalje su najtraženiji. Kako tvrde u poslovnim bankama, gotovinski krediti su atraktivni jer se odobravaju u kratkom roku.

Brzina

U Sosijete ženeral banci ističu da se taj tip zajma klijentu plasira istog dana po podnošenju validne dokumentacije, kao i da se odobrava na rok do 60 meseci. Bilo kao čisto dinarski ili indeksirani u evrima, gotovinski krediti se u ovoj banci odobravaju u maksimalnom iznosu od 12.000 evra ili milion dinara.
- Dinarski krediti su u proteklom periodu znatno više traže nego oni s valutnom klauzulom, pre svega jer obezbeđuju zaštitu od valutnog rizika. Iako je kamatna stopa na dinarske zajmove viša, činjenica da kod tog modela kreditiranja nije potrebno obezbediti učešće ili depozit čini ih čak i nešto povoljnijom opcijom - objašnjava Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, i dodaje da je ta banka u prvoj polovini godine odobrila čak 53 odsto više keš i potrošačkih kredita nego u istom periodu prošle, a stambenih 23 odsto više nego lane.

Praktično

Rebić tvrdi da je tražnja na strani gotovinskih kredita jer oni omogućavaju rešavanje više potreba jednim zaduživanjem, dok se potrošački odobrava na iznos na profakturi kod određenog prodavca.
- Prosečan iznos keš kredita za koji apliciraju klijenti u Sosijete ženeral banci je prošle godine bio oko 1.800 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok je za ovu godinu taj iznos oko 1.600 evra - kaže Rebić.

I Ljiljana Milošević, zamenik direktora Sektora poslova sa stanovništvom u Komercijalnoj banci, potvrđuje da su gotovinski krediti i krediti za refinansiranje oduvek bili izuzetno atraktivni za građane, a takav trend važi i danas.
- Klijenti se odlučuju za različite iznose kredita, a sve u skladu s trenutnim potrebama, kreditnom sposobnošću, te rokom otplate za koji se opredele - kaže Miloševićeva.

Znak siromaštva

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Kurir da potražnja za gotovinskim kreditima govori da su procedure za njihovo dobijanje jednostavnije i jeftinije, ali i da je poraslo siromaštvo građana.
- To odražava rastuću nestašicu novca ili povećano siromaštvo potrošača. Vidno povećanje zaduživanja govori da građane nevolja tera na to iako su gotovinski i potrošački krediti najnepovoljniji zbog velikih kamatnih stopa. Ti krediti su i u kategoriji koja se mnogo lakše servisira, a i bankama odgovaraju velika verovatnoća otplate i visoke kamatne stope - kaže Madžar.

Šta je potrebno za odobravanje kredita:

- klijent mora da ima najmanje 20 godina
- ne može biti stariji od 70 godina na dan otplate poslednje rate
- mora da ima minimum 12 meseci radnog staža
- mora da bude zaposlen najmanje šest meseci kod trenutnog poslodavca, uz redovan priliv zarade na račun otvoren kod poslovne banke
- adekvatno obezbeđenje kredita (garancija za vraćanje kredita)