NEODRŽAVANJE ČASOVA FIZIČKOG DECU VODI U GOJAZNOST I STVARA PROBLEME S KIČMOM: Nedostatak fizičke aktivnosti dovodi i do ovoga!

Think

Zbog pandemije korone za vreme karantina nastava fizičkog vaspitanja se iz fiskulturnih sala preselila u "Gugl učionice", a đaci su s kreveta kod kuće pratili fizičko na televiziji. A i sada kada se ide na nastavu, problem je što postoje škole koje nemaju adekvatne sale, a napolju je hladno, pa nastavnici drže teorijski čas u učionicama i dok učenici sede u klupama! Stručnjaci upozoravaju da nedostatak fizičke aktivnosti i zarobljenost dece u čeljustima moderne tehnologije dovodi do velikih zdravstvenih problema. A časovi fizičke kulture su svima upisani u raspored časova...

Dušan Mitić sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje kaže za Kurir da je pandemija samo pogoršala već složenu situaciju u školama što se tiče adekvatnog održavanja fizičkog vaspitanja i opremljenosti fiskulturnih sala.

- Mere se stalno menjaju, što remeti i održavanje nastave fizičkog. Ozbiljne su posledice nedostatka časova fizičkog. Kod dece dolazi do narušavanja rasta i razvoja, povećane gojaznosti, krivljenja kičme i problema s hipertenzijom - rekao je Mitić:

- Istraživanje Zavoda za sport pokazalo je da 85 odsto dece ima krivljenje kičmenog stuba. Jedan od uzroka je i predugo gledanje u telefon i držanje glave u tom položaju. Međutim, problem nastaje sa rođenjem deteta pa do treće godine, kada roditelj s detetom savladava motoriku tela. Treba raditi na edukaciji roditelja da bolje usvajaju savete pedijatara.

On navodi i da su neka istraživanja pokazala da deca koja su odrastala sa babom i dedom i nisu išla u vrtić imaju kardioloških problema kasnije: - Ta deca u smislu kretanja, vežbanja godinu dana kasne za onom decom koja su bila u vrtiću. Treba probuditi svest i kod nastavnika i nadležnih kako bi se deci obezbedili osnovni uslovi za rekreaciju.

Iz Ministarstva omladine i sporta rekli su za Kurir da svako odsustvo fizičke aktivnosti u bilo kom uzrastu nije dobro.

Profimedia/Ilustracija 
foto: Profimedia/Ilustracija

- Ministarstvo omladine je odmah na početku pandemije pokrenulo kampanju "Budi i ti šampion, vežbaj kod kuće". U saradnji sa istaknutim sportskim stručnjacima i nadležnim sportskim savezima i podršku RTS, pripremili smo serijal emisija u kojima su predstavljene vežbe namenjene svim starosnim kategorijama, od najmlađih do najstarijih.

Deca, posebno najmlađa, kopiraju roditelje, pa apelujemo na njih da nađu malo vremena i za sebe i za naše najmlađe kada će se baviti fizičkim aktivnostima ili u kući ili na otvorenom.

Iz Ministarstva omladine poručuju da su kroz poseban program "Opremanje osnovnih i srednjih škola opremom i rekvizitima u okviru zatvorenih prostora, velikih i malih sala" od 2018. godine do danas opremili više od 220 školskih fiskulturnih sala:

- U svim regionima Srbije novom sportskom opremom i rekvizitima opremili smo fiskulturne sale novim koševima, golovima, odbojkaškim mrežama i sa po 40 lopti za kolektivne sportove. Cilj nam je da stignemo u svaku školu u Srbiji. Iz Ministarstva prosvete rekli su za Kurir da je u toku anketiranje škola te formiranje sekcija i obnavljanje sporta:

- Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine je školski sport izdvojila kao jedan od svojih strateških prioriteta. Biće urađena i analiza postojeće infrastrukture za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, vannastavne aktivnosti i školski sport, kako bi se odredili prioriteti za unapređenje.

Počinju da se savijaju u pubertetu

Devojčice treba da idu na plivanje i gimnastiku

Nedovoljna fizička aktivnost veliki je problem posebno za devojčice, koje u periodu rasta i razvoja, odnosno u pubertetu, počinju da se savijaju kada krenu da im rastu grudi, što dovodi do nepravilnog držanja tela.

- To je utvrđeno na sistematskim pregledima. Devojčice ne smeju da hodaju pogureno jer to može biti i jedan od estetskih problema. Treba da idu na plivanje, ples i da treniraju gimnastiku - poručuje pedijatar dr Dejan Jonev.

Goran Vesić

foto: Ana Paunković

Besplatne škole sporta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno je istakao da je Grad Beograd pokrenuo besplatne škole sporta za učenike 12 gradskih opština.

- Treninzi su namenjeni đacima od prvog do četvrtog razreda, a biće dostupni do kraja sledeće školske godine. Program obuhvata 125 osnovnih škola, a za skoro 70.000 dečaka i devojčica časove sporta držaće 96 nastavnika fizičkog vaspitanja i 110 studenata DIF. Đaci mogu da izaberu između osam sportova: košarka, fudbal, odbojka, rukomet, ritmička gimnastika, ples, džudo i atletika.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić