OTROVNA JE, U JEDNOM SLUČAJU DOLAZI I DO SMRTNOG ISHODA U omiljenom letovalištu Srba uočena opasna riba

Shutterstock

Na Fejsbuku se nedavno pojavilo upozorenje za sve turiste koji letuju ili planiraju letovanje na Kipru da je izuzetno opasna i otrovna riba, srebrnasta naduvača, primećena duž obala ove popularne destinacije.

Upozorenje dvoje turista prenela je Fejsbuk grupa "Nikana.gr".

- Dobili smo upozorenje od dvoje turista koji nas prate, da prenesemo poruku svima koji letuju na Kipru - piše na Fejsbuk grupi i dodaje:

- Bilo bi u redu da se obaveste naši turisti o prisustvu izuzetno opasne i otrovne ribe na Kipru (srebrnaste naduvače). Snimio sam je juče, izbacilo je more i ima još uginulih riba duž plaže! S poštovanjem Dejan Petrović.

Ribe naduvače su u Mediteran došle pre oko 20 godina iz Indijskog okeana, preko Sueckog kanala. Žive u toplim morima, retko u umerenom pojasu, a u hladnim morima ih nema. Spadaju u red najotrovnijih kičmenjaka. Do sada su primećene na Kritu (na 20 mesta) i u oblasti Dodekaneza.

Ova riba ima sposobnost da se "naduva", uvećavajući svoje telo i izbacujući pritom bodlje (skrivene u nenaduvenom stanju). Takođe, prilično su agresivne.

Već godinama i ribari izražavaju zabrinutost jer ova riba ugrožava druge vrste kao i ribare.

Najotrovnija je ukoliko se koristi u ishrani. Tada može da dođe do smrtnog ishoda, a zbog ujeda je do sada par pacijenata imalo čak amputaciju dela tela koji je riba ugrizla.

Ova objava nikako ne znači da treba izbegavati ovu destinaciju, već samo da budemo oprezniji, upoznamo i prepoznamo morska stvorenja kojih se treba kloniti. I glavni savet bi bio da ih ne diramo", stoji u objavi.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Herpetolog objašnjava šta raditi posle ujeda zmije  Kurir televizija