JEDNA OD NAJZNAČIJIH POBEDA KARAĐORĐEVIH USTANIKA: Služeno opelo junacima koji su pali pre 219 godina u boju sa Turcima

Wikipedia/Javno vlasništvo

Kod Ćuprije, na lokalitetu "Šančevi na Ivankovcu" obeleženo je 219 godina od slavne bitke na Ivankovcu. Reč je o jednoj najznačajnijih pobeda koju su Karađorđevi ustanici izvojevali u Prvom srpskom ustanku. Tim povodom je održano opelo i pošta poginulim junacima.

Bitka na Ivankovcu bila je jedna od najznačajnijih pobeda Karađorđevih ustanika protiv Turaka, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Odigrala se pre 219 godina na lokalitetu "Šančevi na Ivankovcu" kod Ćuprije.

Kraj spomenika Milenku Stojkoviću, koji je predvodio ustanike, održano je opelo i odata pošta poginulim junacima.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Opština Ćuprija, SUBNOR-a i udruženja i organizacije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Kada su pobedili u znamenitom boju na Ivankovcu srpski ustanici pružili su primer bezmernog rodoljublja i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

"Naša spremnost da boj na Ivankovcu posmatramo kao sudbonosni vojni momenat koji je vodio obnovi srpske državnosti čini nas istinskim potomcima ivankovačkih junaka", istakao je Antić.

Predsednica opštine Ćuprija Jelena Đulinac rekla je da su ustanici znali da "Šančevi na Ivankovcu" kod Ćuprije ne znače samo Ivankovac, već znače Srbiju i Čegar i Cer i Kolubaru i Kajmakčalan – "i sva bojišta na kojima je trebalo zapeti i staviti srpsku zastavu".

(Kurir.rs/RTS/Preneo: Đ. M.)