Ulica šljive najveselija ulica u Srbiji: Dabić otvorio čuvenu manifestaciju u Blacu posvećenu omiljenoj srpskoj voćki

MDULS/Tamara Mladenović

Tradicionalnim presecanjem vrpce u "Ulici šljive" u Blacu, državni sekretar Đorđe Dabić u ime ministarke državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević, svečano je otvorio 22. privredno-turističku manifestaciju "Dani šljive", koja će trajati do 25. avgusta.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Izražavajući zadovoljstvo što ima priliku da danas otvori "najlepšu i najveseliju ulicu u Srbiji", državni sekretar Dabić je istakao da "Dani šljive" nisu samo turistička manifestacija već privredna inicijativa koja promoviše ekonomski potencijal ovog područja i koja jasno ukazuje na to da je poljoprivreda jedna od osnovnih privrednih grana, te da je voćarstvo ukorenjeno u ovom kraju i da ga treba jačati.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

- Idejni tvorci manifestacije jesu upravo domaći proizvođači, prerađivači, voćari i vredni domaćini koji su želeli da promovišu svoj rad i zdrave proizvode. Šljiva je u ovom kraju dominantno voće i rasprostranjena je na više od 6.000 hektara - rekao je državni sekretar podsećajući da se u Blacu broj stabala šljive broji milionima, a da je prosečni godišnji rod oko 6.000 vagona:

- Ovi podaci opštinu Blace svrstavaju u lidera među lokalnim samoupravama po proizvodnji ovog voća. Ono što uvek treba isticati to je da bi za ubrzan razvoj ovog kraja trebalo dodatno i još više ulagati u prerađivačke kapacitete, kao i u plasman autentičnih proizvoda od šljive ne samo na domaćem nego i inostranom tržištu. Vlada Srbije je posvećena razvoju ekonomije, rastu bruto domaćeg proizvoda i čini sve da se izvoz i plasman naših proizvoda poboljša, a šljiva je svakako najautentičnije i najtradicionalnije voće srpskog sela.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Dabić je dodao da je dobra karakteristika ovog događaja to što ga lokalna samouprava podržava, jer to svakako daje podsticaj voćarima da rade.

Nakon otvaranja manifestacije državni sekretar Dabić je u pratnji predsednika opštine Blace Ivana Burgića obišao brojne štandove, izlagače i njihove proizvode, a posebno se zadržao kod štanda opštine Blace.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ranije, tokom dana, Dabić je obišao opštinski uslužni centar, odnosno jedinstveno upravno mesto u čije otvaranje je Ministarstvo uložilo šest miliona dinara, a prisustvovao je i predstavljanju programa podrške malim i srednjim preduzećima gde je poručio da je cilj ovih paketa da se ojača lokalni ekonomski razvoj i iskoriste potencijali svakog kraja i dela Srbije.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Podsetio je da u ovoj godini resorno ministarstvo zaduženo za privredu sprovodi deset programa podrške malim i srednjim preduzećima kroz koje će Vlada Srbije plasirati dve milijarde dinara bespovratnih sredstava pomoći domaćoj privredi, kao i da će se sprovesti projekti u vrednosti od preko četiri milijarde dinara.