Kad Strazbur otvori svoja vrata: Mirjana i Zoran iz Vranja će zauvek pamtiti prizor sa Rajne - "Gledate i ne verujete" (FOTO)

Kurir/T.S.

Za turiste koje put nanese neplanirano u Strazbur u Francuskoj viđenje ovog grada je specifično iz mnogo razloga, kažu za Kurir supružnici iz Vranja koji su vikend u aprilu proveli u Strazburu.

Grad u regionu Alzas u Francuskoj Strazbur, nalazi se na reci Rajni i predstavlja važno pristanište i industrijsko središte.

"Obišli smo Strazbur koji zbog Rajne može da se pohvali i prirodnim ambijentom. Lepota je u oku posmatrača, a ima je u ovom gradu... Zanimljivost čiji smo svedoci bili je slika sa Rajne dok njom plove labudovi.

Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

"Beli labudovi koji plove Rajnom ne dozvoljavaju posetiocima koji uživaju pored reke da nogama dodiruju vodu. Kljunovima pokušavaju da opomenu najupornije, to je neverovatna slika koju turisti isprate u neverici. Gledate i ne verujete kako labudovi štite svoj prostor", navode Mirjana S. i Zoran S. iz Vranja.

Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Strazbur spaja nemačku i francusku tradiciju i kulturu. Poseduje katedralu Notr-Dam u gotičkom stilu, univerzititet, konzervatorijum i akademiju, ali i Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni sud sa sedištem u njemu, Botaničku baštu. Poseban doživljaj je degustiranje hrane i to ne samo iz francuske tradicionalne kuhinje, ističu naši sagovornici.

"Probali smo avganistanski specijalitet iz istoimenog restorana. Testo koje podseća na veliku tanku otvorenu palačinku prekrivenu nadevom po izboru, ali sa avganistanskim začinima. Na svakom koraku možete kupiti sladoled, a u ulicama za šetače nalaze se pokretne palačinkare. Palačinke se pripremaju za vas onog trenutka kad ih naručite. Ispred jednog od univerziteta i spomenik velikom filozofu Johanu Volfgangu Geteu koji je studije završio upravo u Strazburu. Na ulicama živopisno, a među građanima pripadnici svih nacija o čemu govori njihovo odevanje od visoke mode do tradicionalnih kostima. Za oko vam zapadne i iskošena bandera sa figurom žene koja hoda po njoj ispred tamošnjeg tržnog centra. Mnogo je istorijskih znamenitosti, ali i atraktivnih sadržaja savremenog doba u Strazburu, živopisna arhitektura oslikana je na fasadama velelepnih građevina, popločanim trgovima. Imaju i oni svoj centar animacije, ali i Muzej čokolade mesto za slatko neobično uživanje, kažu na kraju supružnici Mirjana S. i Zoran S.

Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Napominju da je Strazbur grad nadaleko čuven po jednoj od najstarijih božićnih pijaca u Evropi. Ovde se božićna kupovina odvija svake godine od kraja novembra do kraja decembra tik ispred Strazburške katedrale.

Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

"Lepo bi bilo da se i tada poseti Strazbur, praznična atmosfera je svuda u svetu posebna nema sumnje da je u Strazburu zbog tradicije za turiste božićna pijaca za pamćenje. Možda nas put opet nanese....", kažu na kraju Mirjana i Zoran iz Vranja..