Kada privatni časovi odmažu detetu? Anđelić iz psihološkog ugla: Naviknu da se oslanjaju na nekoga, pa nedostaje samostalnost!

Shutterstock, Kurir Televizija

Pisanje domaćeg zadatka, prepričavanje lektira i isuviše zaštitnički stav prema deci, samo su neke od stvari koje mame i tate čine kako bi im pomogli, dok zapravo često postižu suprotno.


Zvonilo je za početak nove školske godine i svi se vraćaju svojim školskim obavezama - i đaci, ali i roditelji. Gde je granica između onoga što je briga i odgovornost koju roditelji imaju i preterivanje u zaštitit, što često može da se nazove "medveđom uslugom".

Kosovo online printscreen 
foto: Kosovo online printscreen

O tim granicama razgovarala je Snežana Anđelić, dečiji psiholog i psihoterapeut kada je gostovala u "Pulsu Srbije".

- Često se pitam da li je problem u nastavi, u programu koji se uči, pa da deca ne uspevaju da to postignu samostalno i da sve manje uspevaju da postignu samostalno i da je stalno potrebna neka dodatna pomoć. Što znači da bi trebalo uraditi jednu jako ozbiljnu analizu i videti da li je to gradivo problem ili su problem naše navike koje idu od najranijeg uzrasta. Moramo da prihvatimo činjenicu da deca imaju sve manju koncentraciju, da sve manje uspevaju da memorišu gradivo, da uče na takav način, da koriste više vizualna sredstva, da pokušavaju da pamte na razne druge načine. Što znači da se negde i mozak sam tu promenio. Uči pesmicu, pa vidim da im jako teško ide da pesmicu i zapamte - započela je Anđelić, pa nastavila:

This browser does not support the video element.

Kada privatni časovi odmažu detetu? Anđelić iz psihološkog ugla: Naviknu da se oslanjaju na nekoga, pa nedostaje samostalnost!  Kurir televizija

- Pogledajte, vi sad imate jedno dete koje od televizijskih programa, igrica, sve što dobija to je sve vrlo kratko, onako dinamično i tu ne može da bude dosadno i tu je vizualno uključeno. Sad kad vi treba da ponovite jednu pesmicu deset puta da biste je zapamtili, to je jedan drugačiji način na koji naš mozak funkcioniše i mislim da tu jeste jedan problem i sa tim navikama i sa načinom na koji je naš mozak naučio da funkcioniše, a s druge strane i sa roditeljima koji su prestravljeni, ja to razumem, prestravljeni gradivom, da li će dete uspeti, neće uspeti, onda stalno pokušavaju da mu pomognu i stvarno mu učine medveđu uslugu, jer deca naviknu da se stalno oslanjaju na nekoga. To gradivo nije za mene, mora neko da sedne sa mnom, kad neko sedne sa mnom onda ja učim od početka do kraja, ali nedostaje nam ta samostalnost.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"IMAMO KRIZU RODITELJSTVA, A DIREKTORI ŠKOLA SU NEKOMPLETNI" Stručnjaci šokirani: Danas policajac čuva nastavnike od roditelja  Kurir televizija