Praunuk Diane Budisavljević za Kurir televiziju: Našao sam decu koju je spasila od nacista, njen Ostoja me dočekao s jabukom

Kurir Televizija, fotografski studio Franc Fridrih

Diana Budisavljević, tokom Drugog svetskog rata, spasila je više od 15 hiljada dece iz koncentracionih logora širom Nezavisne Države Hrvatske. Njen praunuk Leonardo Rašica, u čast Dianinog herojstva, otisnuo se na jedinstveno putovanje - da upozna one koje je njegova prabaka spasla i napiše knjigu o njima. Jutarnji program televizije Kurir donosi vam ekskluzivan intervju sa Leonardom Rašicom o tome.

Šta ste znali o vašoj prabaki, kako ste saznali sve te stvari o njoj?

- Do svoje 30. godine nisam znao ništa o njoj, jer moja baka, Dianina ćerka, nije ništa spominjala. Moj otac je umro, a da o tome nije ništa znao. Kada je 2002. moj deda imao šlog, baka je morala da se preseli. Ja sam čistio kuću i našao novine na hrvatskom jeziku, koji nisam razumeo. Shvatio sam da tekst u njima ima veze sa koncentracionim logorima, decom i Dianom. Poslao sam to u Njujork, oni su mi preveli. 2003-će sam konačno saznao sve o ovoj priči i počeo da tražim tu decu. Odmah mi je palo na pamet da pišem knjigu o tome. Mislio sam da bi najvažnije bilo da upoznam preživele, da saznam kako im je bilo u logorima, kako su bili spaseni, čega se sećaju.

Konačno ste upoznali tu decu, iako oni nisu više deca.

- To je najbolji deo mog putovanja u Srbiju. Ovde sam bio prvi put pre 11 godina. Pozvale su me crkva i vlada, da primim medalje i počasti u Dianino ime. Za mene je najvažnije bilo da upoznam tu decu. Želeo sam da ih posetim u njihovim domovima, da detaljno razgovaramo. Tada sam imao vremena samo za jedan susret. Tek sam ove godine uspeo da ostanem duže, čitavih mesec dana. Posetio sam šestoro dece i oni sada imaju između 85 i 95 godina, ali su veoma jaki - fizički i mentalno.

This browser does not support the video element.

Praunuk Diane Budisavljević za Kurir televiziju: Našao sam decu koju je spasila od nacista, njen Ostoja me dočekao s jabukom  Kurir televizija

Pretpostavljam da je to bio veoma dirljiv susret?

- Jeste, bio je, naročito za muškarce. Žene su čvršće. Muškarci ponekad plaču i kažu da im je Diana podarila novi život. To je zaista bio jedan od najvažnijih trenutaka u mom životu.

Od svih susreta koje ste imali, koji vam se najviše urezao u pamćenje?

- Ne bi bilo fer da ikoga izdvajam, stekao sam divne uspomene sa svima. Ipak, prvo dete koje sam upoznao, Ostoja, to je bilo pre 10 godina, išli smo kod njega kući, a tamo me je čekala jabuka na stolu. On mi je objasnio da ta jabuka ima veliko simboličko značenje. To je bilo 2013-te, a 70 godina pre toga Diana je njemu i njegovom bratu dala jabuku. Sada imam fotografiju nas dvojice sa jabukom. Tu je bila i igračka u obliku mačke, koja ga podseća na dane posle logora, kada je živeo u štali i kada mu je jedini prijatelj bila jedna mačka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

USTAŠE MI POBILI RODITELJE, BRAĆU I SESTRU, KRIO SAM SE U KOLIBI! Jeziva ispovest Mraovića: Odveli su me sa 7 godina U LOGOR  Kurir televizija