Sastanak Žarić Kovačević i Matilde Mort: Jačanje saradnje sa Ujedinjenim nacijama

MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas u Beogradu sa novom stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Matilde Mort. Teme razgovara bile su jačanje kapaciteta lokalne samouprave za efikasno pružanje javnih usluga, lokalizacija ciljeva održivog razvoja, i povećanje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti javne uprave, uključujući digitalizaciju javnih usluga.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka Žarić Kovačević navela je da je stručno usavršavanje ključno za razvoj administrativnih kapaciteta, pre svega u organima i službama jedinica lokalne samouprave koje su u direktnoj komunikaciji sa korisnicima, jer od njih najviše zavisi stepen zadovoljstva građana radom uprave. Dodala je da u oblasti jačanja domaćih kapaciteta postoji prostor za sprovođenje zajedničkih aktivnosti.

Žarić Kovačević je objasnila da Ministarstvo podržava pristup da svi nivoi vlasti, uključujući i lokalni, moraju da budu uključeni i angažovani u ostvarivanju 17 ciljeva i 169 podciljeva Agende 2030, jer jedino na ovaj način mogu da se rešavaju izazovi čovečanstva i dostigne visok kvalitet života ljudi. Sagovornici su zaključili da bi opštine i gradovi trebalo više pažnje da poklone ovoj temi, ali i da bi trebalo dodatno raditi na promociji ciljeva održivog razvoja na lokalnom nivou.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Na sastanku je istaknuta saradnja sa UNDP-om, Programom UN za razvoj, na projektu „Ubrzanje promena" kroz koji se podržavaju reforme u oblasti pružanja usluga i uvode sistemi za elektronsko vođenje sednica u lokalne skupštine.

Sagovornici su se osvrnuli i na „Program PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu" koji delom realizuje UNOPS, Kancelarija UN za projektne usluge, a u okviru kojeg je veliki značaj dat dobrom upravljanju, efikasnosti i delotvornosti, transparentnosti i odgovornosti, ali i participaciji građana i budžetiranju. Izraženo je zajedničko opredeljenje za unapređenje saradnje i udruženog delovanja u odnosu na uložene napore u pravcu primene principa dobre uprave.

Žarić Kovačević je izjavila da je za razvoj infrastrukture najznačajniji projekat „Partnerstvo za program lokalnog razvoja" koji se sprovodi u saradnji sa UNDP-om. Kroz ovaj projekat Ministartvo ulaže u izgradnju i rekonstrukciju objekata javne namene, pijaca i sistema javne rasvete na lokalu. Do sada je u potpunosti sprovedeno 14 projekata, pet projekata je u fazi izvođenja radova, a za dva projekta je u toku priprema tehničke dokumentacije.

MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Na sastanku je istaknuta opredeljenost poboljšanju uslova života građana, reformi javne uprave i puna posvećenost institucija u Srbiji Ciljevima održivog razvoja, odnosno ispunjenju preuzetih međunarodnih obaveza i realizaciji mape puta za pristupanje Evropskoj uniji.

Takođe, tokom dijaloga konstatovana je plodonosna saradnja sa UNICEF-om, ne samo u pogledu sagledavanja rezultata sprovođenja obuka o pravima deteta za zaposlene službenike u jedinicama lokalne samouprave, nego i najave novog UNICEF-ovog Programa saradnje i aktivnije uloge Ministarstva.

Takođe, pohvaljeno je i partnerstvo sa UNHCR-om u borbi protiv apatridije i na polju upisa u matične knjige rođenih lica koji su u riziku, a sagovorrnici su se osvrnuli i na pilot projekat uvođenja službenika za etiku i integritet u javnu upravu čiju implementaciju pomaže UNODC.