Počeli radovi na izgradnji Trening centra u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” u Subotici

Grad Subotica


Dr Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, potpredsednik Pokrajinske vlade Robert Otot, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor „Tehničke škole „Ivan Sarić“, Žaljko Rajčić danas su položili kamen temeljac sa vremenskom kapsulom i na taj način označili početak izgradnje Trening centra u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, tom prilikom, podsetio da Tehnička škola "Ivan Sarić" praktičnu nastavu izvodi u objektu koji je star više od 110 godine, na mašinama i opremi koja je stara pola veka.

Grad Subotica 

„Stara zgrada i stara oprema su ozbiljne kočnice za razvoj i unapređenje obrazovanja i formiranje obrazovnih kadrova. Zato je današnji početak izgradnje Trening centra, jednog od najvećih u Republici Srbiji, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ veliki događaj od izuzetnog značaja ne samo za grad Suboticu nego i za ceo Severnobački okrug pa i za komletan region a i za državu Srbiju“, istakao je Stevan Bakić

On je napomenuo da je lokalna samouprava ozbiljno posvećena razvoju obrazovanja i stvaranju što boljih uslova u kojima se mladi školuju.
„Država je to prepoznala i ja bih iskoristio priliku da izrazim ogromnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi republike Srbije, Pokrajinskoj vladi, Kancelariji za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, a naročito Gabrijeli Grujić, mom velikom prijatelju, koja je dala sve od sebe da Subotica dobije ovakav Trening centar koji zaista zaslužuje“, rekao je Stevan Bakić.
Prema njegovim rečima savremeni, moderni Trening centar će biti izgrađen na 3.600 kvadratnih metara i biće opremljen najsavremenijom opremom za čiji je veći deo resorno ministarstvo obezbedilo 75,6 miliona dinara, dok je Grad Subotica za nadzor obezbedio 16 miliona dinara.

Grad Subotica 


„U prethodnih nekoliko godina lokalna samouprava je, u saradnji sa Rrepublikom Srbijom i Pokrajinom, mnogo uložila u ustanove srednjeg i osnovnog obrazovanja. Nema škole u kojoj nije makar jedan deo obnovljen i rekonstruisan, a pojedine škole su dobile kompletan novi izgled. U Tehničku školu „Ivan Sarić“ je u prethodnih osam godina po raznim osnovama, da li u projektno tehničku dokumentaciju, rekonstrukciju ili opremu, investirano oko 160 miliona dinara, što nije mala suma“, rekao je Stevan Bakić
Grad Subotica će, rekao je Bakić, nastaviti sa ulaganjem u obrazovne ustanove i još jednom izrazio je zahvalnost Republici i Pokrajini na pomoći koju pruža gradu Subotici.
„Današnjim događajem, početkom izgradnje Trening centra, samo potvrđujemo da je obrazovanje jedan od glavnih stubova razvoja našeg grada Subotice“, podvukao je Stevan Bakić.
Gabrijela Grujić je na današnjoj svečanosti povodom polaganja kamena temeljca istakla da je ovo jedan zaista veliki dan, jer se govori
o Trening centru kao centru moći znanja, centru moći daljeg razvoja ljudskog kapitala koji upravo leži u potencijalu svih mladih Subotičana ali i šireg regiona.
„Danas polažemo kamen temeljac i dižemo ogromno zdanje Trening centra na 3.600 kvadratnih metara u koje Vlada republike Srbije ulaže pet miliona evra. Tehnička škola „Ivan Sarić“ ali i sve druge škole u Subotici snažno se razvijaju u ovoj tako značajnoj reformi“, naglasila je Gabrijela Grujić.

Grad Subotica 


Sve ovo što ste čuli od gradonačelnika, od potpredsednika Pokrajinske vlade, od inicijative Vlade Srbije i samog predsednika, da ulažemo u mlade, da ulažemo ne samo u formalno obrazovanje, nego i u neformalne obuke, u prekvalifikacije, dokvalifikacije, upravo zbog toga što vam otvaramo mogućnost i put da sve ono što poželite da steknete od znanja u vremenu u kome živite da možete, da imate priliku upravo u Trening centru koji ćemo danas započeti da gradimo“, poručila je mladima Gabrijela Grujić.
Prisutnima su se obratili i potpredsednik Pokrajinske Vlade Robert Otot i direktor škole Željko Rajčić.
„Ovaj objekat otvoriće nove perspektive za mlade kao i za sve one koji su u potrazi za dodatnim obukama dokvalifikacijama i prekvalifikacijama. Izgradnja ovakog centra od velikog je značaja, jer se njime omogućava direktna povezanost obrazovanja i tržišta rada što je ključno u savremenom svetu. To je investicija u budućnost koja će doneti dugoročne rezultate za čitavu zajednicu“, istakao je Robert Otot.
Željko Rajčić je naglasio da je izgradnja trening centra rezultat zajedničkog truda i saradnje između Vlade Republike Srbije, Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija i Grada Subotice.
„Trening centar će obuhvatati radionice, laboratorije i kabinete za različite struke i tehnologije uključujući mehatroniku, robotiku, cnc tehnologiju, bravarsko zavarivačku tehnologiju, saobraćajnu struku, automeaničarsku i autoelektričarsku struku, telekomunikacijsku, elektrotehničku kao i mašinsku obradu. Ovde će se spajati formalno, neformalno, informalno obrazovanje sa oko 70 programa formalnog obrazovanja, 35 programa neformalnog i 10 programa informalnog obrazovanja omogućavajući mladima da se pripreme za izazove savremenog tržišta rada i daju svoj doprinos razvoju naše zajednice“, naglasio je Željko Rajčić.

Grad Subotica 

Nakon početka radova na izgradnji Trening centra u Plavoj Sali Gradske kuće održana je promocija konkursa za finansijsku podršku učenicima i poslodavcima u dualnom obrazovanju.

Obraćajući se medijima uoči početka promocije Stevan Bakić je istakao da je Subotica sa ogromnim doprinosom, energijom i posvećenosti radila na promociji dualnog obrazovanja
„Upravo zbog te podrške dualnom obrazovanju, koje je počelo da se odvija još davne 2014.godine, današnji početak radova na izgradnji Trening centra je veoma bitan ne samo za grad kao što je Subotica, nego za ceo Severnobački region ali i celu Srbiju. Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost mogu da se s ponosom oslone na srpski obrazovni sistem i na Grad Suboticu, jer je Subotica nebrojeno puta dokazala da daje ogromnu pažnju razvoju obrazovanja i da je to jedan od stubova razvoja grada Subotice“, kazao je Stevan Bakić.

Grad Subotica 


Kao primer tome je, kako je naglasio, 30 stipendija koje grad izdvaja za učenike trećeg stepena srednje škole, i dodao da će se grad potruditi da takvih stipendija bude još.
„Uvođenje dualnog obrazovanja najvažnija je reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija, a podsetiću na reči predsednika Aleksandra Vučića, na čiju inicijativu je i osnovana Kancelarija za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, da je važno da imamo srednje škole u sistemu dualnog obrazovanja jer to našoj deci donosi dodatna primanja, ali i odgovornost, ozbiljnost i samostalnost, a to će nam omogućiti i da imamo radnike i stručnjake za razne oblasti“, podvukao je Stevan Bakić.
Uz zahvalnost Ministarstvu za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj kao i Kancelariji za dualno obrazovanje za svu podršku koju su dali za formiranje Trening centra, Stevan Bakić je dodao da će grad Subotica nastaviti da razvija dualno obrazovanje i da proizvodi kadrove koji su deficitarni ne samo u IT sektoru već i kod varioca, mašinbravara, stolara kako bi se obezbedili kadrovi za budućnost.
Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacijaje je, prema rečima Gabrijele Grujić, raspisala dva konkursa u vrednosti od 48 miliona dinara, za dodelu bespovratnih sredstava u školskoj 2024/2025. godini, od kojih se jedan odnosi na učenike koji se školuju na dualnim obrazovnim profilima za deficitarna zanimanja, a drugi na poslodavce za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad učenicima koji se školuju na dualnim obrazovnim profilima za deficitarna zanimanja.

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

Grad Subotica 

“Takođe, Ministarstvo privrede Republike Srbije u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija je objavilo javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava poslodavcima uključenim u dualno obrazovanje kod kojih učenici pohađaju završnu školsku godinu učenja kroz rad u školskoj 2024/2025. godini na dualnim obrazovnim profilima. Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju programa su 50 miliona dinara i namenjena su za jačanje kapaciteta poslodavaca uključenih u dualno obrazovanje”, dodala je Gabrijela Grujić.

Grad Subotica