Kako ESG standardi menjaju budućnost kompanija i društva – stručnjaci otkrivaju ključne korake za uspeh

ESG standardi postaju ključni za dugoročni uspeh kompanija. Na konferenciji "Budućnost poslovanja", stručnjaci su raspravljali o ulozi medija u promociji održivog razvoja, izazovima korporacija u usklađivanju sa ekološkim, društvenim i upravljačkim principima, kao i o važnosti cirkularne ekonomije za zeleniju budućnost.

Kurir Televizija

Održivo poslovanje više nije samo trend, već postaje temeljna praksa uspešnih kompanija širom sveta. Ova tema našla se u centru pažnje na konferenciji "Budućnost poslovanja – primena ESG kriterijuma", koju je organizovala kompanija Wireless Media Group. ESG, skraćenica za ekološke, društvene i upravljačke standarde, ključni je okvir koji danas sve više korporacija primenjuje kako bi uskladile svoje poslovanje sa principima održivog razvoja.

Tokom konferencije, stručnjaci su istakli važnost transparentnosti, odgovornosti i dugoročne održivosti u modernom poslovanju.

This browser does not support the video element.

Kako ESG standardi menjaju budućnost kompanija i društva – stručnjaci otkrivaju ključne korake za uspeh  Kurir televizija

Irena Petrović, direktorka WMG fondacije, naglasila je značaj medija u promociji i edukaciji o ESG principima:

- Mediji danas nisu samo tu da izveštavaju, već i da inspirišu i podstaknu dijalog. Naša uloga je da kroz medijski prostor omogućimo razmenu ideja, promovišemo primere dobre prakse i podignemo svest o važnosti održivog poslovanja. Ova konferencija je sjajna prilika da predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora sednu za isti sto i razmotre sve aspekte ESG kriterijuma, sa ciljem donošenja odluka koje će biti od koristi za sve.

Kurir Televizija 

Tijana Koprivica, predsednica UN Globalnog dogovora i direktorka održivog poslovanja Delta Holdinga, istakla je značaj transparentnog izveštavanja kompanija o primeni ESG principa:

- Svi ključni partneri - od banaka i investitora do potrošača - očekuju jasne podatke o tome kako kompanije upravljaju svojim uticajem na životnu sredinu i društvo. Transparentno izveštavanje nije samo obaveza, već i prilika da kompanije pokažu odgovornost prema zajednici u kojoj posluju.

Kurir Televizija 

Ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji, Kristin Melsom, osvrnula se na rastući uticaj ESG standarda u svetu:

- Iako neki kritičari smatraju da je ESG samo način za poboljšanje imidža kompanija, istina je da preduzeća koja uspevaju na savremenom tržištu moraju biti u skladu sa promenama u vrednostima. Potrošači, posebno mlađe generacije, sve više traže brendove koji pokazuju društvenu odgovornost. ESG nije prolazni trend – to je budućnost poslovanja.

Kurir Televizija 

Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, govorila je o značajnim ulaganjima Srbije u zelenu agendu i cirkularnu ekonomiju:

- Svake godine izdvajamo značajna sredstva za podršku lokalnim samoupravama i malim preduzećima kroz projekte poput Zelene agende za Srbiju. Do sada smo omogućili finansiranje 66 projekata sa preko 4 miliona evra, što jasno pokazuje našu posvećenost održivom razvoju.

Kurir Televizija 

Konferencija "Budućnost poslovanja" zaključila je da su ESG standardi ključni za dugoročni uspeh kompanija, dok će zelena agenda i cirkularna ekonomija postati temeljne prakse u globalnom poslovanju. Kako je rečeno, prilagođavanje ovim principima više nije opcija, već nužnost za preživljavanje i prosperitet na tržištu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 Bonus video: 

This browser does not support the video element.

ŠTA SU ESG KRITERIJUMI POSLOVANJA? Direktorka WMG fondacije: Finansijaska dobit više nije jedino merilo uspeha već i ovi parametri  kurir televizija