"Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!" Fizičar Bubnjević nema sa čim da uporedi prirodnu katastrofu koja preti i Srbiji

Uskoro će građanima stizati i tekstualne poruke koje će upozoravati na opasnost

Shuttersotck

Mnogi smatraju da su poplave koje su ovih dana pogodile Evropu najgore u protekle dve decenije, a procenjuje se da je za svega nekoliko dana pala količina kiše koja inače padne u periodu od nekoliko meseci. Kako navode meteorolozi, obline kiše padaće još nekoliko dana, a očekuje se i dodanti rast nivoa Dunava. Ipak, kiša u Srbiji, za sada ne bi trebalo da utiče na kritične nivoe vodostaja.

O tome šta ovo znači za vremenske prilike u Srbiji, govorio je Slobodan Bubnjević, sa Instituta za fiziku.

Kurir Televizija 

 - Kada je reč o vremenskim nepogodama koje nas koštaju ljudskih života, onda nije reč o nečemu uobičajenom. Kada smo pre 15-20 godina govorili o tome kako će prve posledice klimatski promena biti ekstremne klimatske pojave, reč ekstremno je zvučala čudno. Ovo leto smo videli kako izgleda dugačak toplotni talas, a sada imamo jedan ciklon. Vreme koje se on zadržao iznad Evrope je dovelo jednog biblijskog potopa o kome se pre smao moglo videti u filmovima. Ovo pre nije bilo zabeleženo.

- Svi naši pokušaji da zaustavimo vremenske promene će oštetiti deo industrije koji živi na način koji je doveo klimatske promene. Sada to više nije deo diskusije, već naša stvarnost. 

Cikon Boris pogodio Srednju Evropu, najmanje 15 stradalih

Bujice u Evropi i dalje nose sve pred sobom. Hiljade ljudi evakuisano je iz svojih domova u Poljskoj, Češkoj, Austriji i Rumuniji.

O trenutnoj situaciji u Beču za Kurir televiziju govorila je Marienne Pušičić:

- U Beču sunce trenutno sija i kiša je stala. Dosta mesta je evakuisano u donjoj Austriji, dok se u severnoj Austriji situacija i dalje ne smiruje. Uvedeno je vanredno stanje, a još uvek nije poznato kolika je tačna materijalna šteta. Mnoge relacije metroa ne voze, a ljudima se ne preporučuje da putuju sa zapada ka Beču.

This browser does not support the video element.

Da li haotične poplave prete i Srbiji? Ciklon Boris pokorio Evropu, stučnjak tvrdi: Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!  Kurir televizija

U Vladi Srbije juče je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.  Za Kurir televiziju, Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice, objasnio je koje odluke su donete, kao i ima li razloga za strahovanje od poplava u Srbiji.

- U Srbiji je trenutno stabilno, nema razloga za brigu. Preuzimaju se sve mere od strane nadležnih, koji su u pripravnosti 24 časova, a obilaze se sve kritične tačke. Te tačke su vodotok Dunava, specijalna bolnica u delu Starog Slankamena, deo oko Beogradske tvrđave, opština Golubac, Šabac... Sve je spremno za potencijalnu opasnost, ali prema trenutnim očekivanjima ništa neće biti ugrožavajuće - rekao je Milenković, i dodao.

- Građani će dobijati SMS poruku kao upozorenjena vremenske neprilike. To znači da ukoliko ima opasnosti, njima će stići poruka gde će biti navedena uputstva kao i o kojoj opasnosti je reč.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

 Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"ŽABE MOGU DA SPREČE IZLIVANJE TOALETA I DRUGIH SLIVNIKA TOKOM POPLAVA?!" Rukovodilac "Rastošnice" naveo mere prevencije štete  kurir televizija